Nu ook 5GHz in gevaar

wifi

wifiIn Amerika is een voorstel ingediend in het Congress dat erop gericht is om meer spectrum vrij te maken voor WiFi apparaten die in de 5 GHz band werken. Dit nieuwe initiatief kon wel eens van invloed zijn op zowel aardse amateurverbindingen als verbindingen vanuit de ruimte.

 

 

Senator Marco Rubio uit Florida heeft een voorstel ingediend voor het vrijmaken van meer spectrum voor WiFi in het bovenste deel van de 5 GHz band. Op 19 juni introduceerde Rubio samen met Senator Cory Booker uit New Jersey de WiFi Innovation Act als onderdeel van een groter uitbreidingsplan voor draadloze breedband verbindingen.

Volgens Rubio's medewerkers leidt de nieuwe WiFi uitbreidingsmaatregel het FCC (het Amerikaanse AT – red.) ongemerkt richting een raadpleging en proefnemingen waarbij de mogelijkheden bekeken worden voor het gebruik van de 5.850 tot 5.925 GHz band voor ongelicenseerd gebruik. Daarnaast wordt gekeken of er ook ontwikkelingen gedaan kunnen worden op het gebied van Intelligente Transportmiddelen naast het maximaliseren van het gebruik van deze band voor gedeeld WiFi gebruik.

Amateurs hebben een secondaire toewijzing van 5.650 tot 5.925 GHz. Daaronder valt de Amateur Satelliet uplink van 5.65 tot 5.67 GHz en de downlink van 5.830 tot 5.850 GHz. Als die WiFi Innovation Act in zijn huidige vorm goedgekeurd wordt, dan heeft dat op zeker negatieve gevolgen voor radio amateurs in het bovenste deel van de 5 GHz band.

De WiFi Innovation Act lijkt de tweede van drie voorgestelde wetten te zijn die Senator Rubio en zijn aanhangers van plan is in de senaat te presenteren. De eerste was de Wireless Innovation Act van 12 juni. Deze WiFi Innovation Act is de tweede en en nog niet benoemde derde maatregel zal gericht zijn op het promoten van een geheel dekkende draadloze infrastructuur.