Stads-WiFi geen succes

wifi

WiFiStads-WiFi geen succes

Eerder deze maand lanceerde de stad Corpus Christi in Texas, USA, haar stads-dekkende WiFi netwerk, waarvan de leverancier claimt dat het de grootste in zijn soort is met 100 vierkante mijlen dekking (250 vierkante kilometer). Maar de eerste kritieken zijn niet bepaald bemoedigend , zoals bij meer van deze projecten. 

De problemen zijn hetzelfde als al in andere steden met dit soort projecten gemeld is: zwak signaal, lage snelheden en moeite om te connecten. De meeste problemen worden ondervonden als mensen binnenshuis verbinding proberen te maken. Het is een van de nadelen van WiFi: de gebruikte golflengte leent zich niet echt voor het doordringen van gebouwen. Zoals wij amateurs weten is de frequentie van ca. 2450MHz niet echt geschikt voor DX. De leveranciers raden WiFi repeaters aan, die je dan in je vensterbank kunt zetten. Maar dan schiet het vrije aspect van het gebruik van deze netwerken een beetje zijn doel voorbij.

Connectivity problemen ontstaan ook wanneer aan de access-point kant sterkere zenders gebruikt worden dan de draadloze apparaten zelf hebben (zoals computers of PDA's). Het apparaat ziet dan het accesspoint wel, maar die ziet het apparaat niet vanwege de geringe(re) zendenergie. Kortom, hoewel men het erover eens is dat stadsdekking voor draadloze toepassingen wel prettig is, is het maar de vraag of WiFi daarvoor de geschikte techniek is.

In Zoetermeer leefde ook enige tijd het idee om stedelijke WiFi dekking te realiseren; een optie voor een antenne voor de stadsrepeater op de flat De Blankaard werd om die reden door de lokale omroep vergeven aan de stichting Wireless Zoetermeer. Maar op 2 steunpunten na is het nooit wat geworden. In Leiden schijnt het wel redelijk te werken.

Overigens: mocht U over een WiFi apparaat beschikken, dan zijn in de meeste steden voldoende onbeveiligde netwerken te vinden waarover U zo verbinding kunt maken met het internet. Ik heb zelfs netwerken gevonden waar de draadloze router niet eens een wachtwoordbeveiliging had… Ook over het meeliften op dit soort onbeveiligde netwerken is weer een discussie gaande, of dat "diefstal van bandbreedte" is. Jurisprudentie hierover is nog niet beschikbaar; een proefproces zit er echter aan te komen. Wij zijn benieuwd naar de uitslag…