Overlevingstechnieken

Sneeuwstorm

SneeuwstormOverlevingstechnieken

Het lot van James Kim, de CNET geluidsman die om het leven kwam bij een poging zichzelf, zijn vrouw en twee kinderen te redden, geeft te denken. Zijn we misschien teveel bezig met technieken om de wereld te redden en besteden we wellicht te weinig aandacht aan bedrijven die innovatieve producten ontwikkelen die onszelf en onze families kunnen redden?

 

Voor degenen die het gemist hebben: James Kim miste een afslag, en kwam vast te zitten onder barre weersomstandigheden. Na een week ging hij te voet op pad om hulp te zoeken. Twee dagen later werd zijn gezin gered, maar hij werd later dood gevonden.

Nou zal je in Nederland niet snel vast komen te zitten als je de afslag Zoetermeer-Oost mist, maar enige bekendheid met overlevingstechnieken – niet in de laatste plaats onze radio's; kunt U op accu's werken? – kan misschien op vakantie op onbekend terrein het verschil tussen leven en dood betekenen.

Blijf warm

De eerste prioriteit als je ergens vast komt te zitten, is bescherming tegen de elementen. Met dank aan het ruimtevaartprogramma, bestaan al sinds 1964 de met aluminium gecoate dekens, die 80 tot 90% van de lichaamswarmte reflecteren. Ze zijn licht; meestal niet meer dan een paar honderd gram, en passen makkelijk in een overlevingspakket of in de kofferbak van de auto. Ze kosten ergens tussen de 2 en 10 euro en zijn te verkrijgen bij de meeste outdoor-winkels. En vanwege hun licht-reflecterende eigenschappen kunnen ze overdag gebruikt worden als middel om hulpverleners te seinen.

Een bedrijf dat deze produkten levert is bijvoorbeeld Adventure Medical Kits . Ze leveren ook eerste hulp pakketten. Hoewel ze niet direct leveren, zijn er over de hele wereld dealers te vinden.

Zoek drinkwater

Een tweede prioriteit is het verkrijgen van drinkbaar water – onder barre omstandigheden niet altijd een eenvoudige opgave. Ook hier bieden veel outdoor-winkels een ruime keuze aan mogelijkheden. Misschien niet zo bekend is de LifeStraw , die door de Zwitserse firma Vestergaard Frandsen wordt geproduceerd. Steek het ding in willekeurig water, en tijdens het opzuigen wordt het water gezuiverd.

Een ander bedrijf, Hydration Technologies in Albany, Oregon USA, heeft een soort omgekeerd osmose apparaat uitgevonden dat ook gebruikt wordt door de troepen in Irak en gebruikt is bij de ramp met de orkaan Katrina. Het bestaat uit een soort zak die je onder kunt dompelen in wat voor water dan ook, en die zich dan volzuigt met drinkbaar water, wat dan een beetje smaakt als een sportdrank. Er is ook een versie die in zout water werkt, zonder het eindeloos pompen wat met ontziltingsapparaten nogal eens nodig is.

Zorg dat je gevonden wordt

Een waarheid als een koe. Een recente casus op de Erasmusuniversiteit in Rotterdam ging over het probleem van de Do's en Don'ts bij het overleven. Bijvoorbeeld studenten die een keuze moesten maken uit artikelen die je mee zou moeten nemen. Vrijwel geen van de studenten koos een spiegel, terwijl dat als een van de meest simpele maar effectieve communicatiemiddelen is. Ook werd de discussie gevoerd over blijven zitten waar je zit, of er op uit trekken om hulp te zoeken, zoals James Kim deed. Blijven zitten biedt de beste kans op overleven. In de casus, die uitging van het stranden op een afstand van 70km van een hulplocatie, werd berekend dat zelfs met hulp van een kompas, bij een afwijking van een halve graad de locatie op die afstand voorbijgelopen zou worden. Of ook de hulp van een GPS in de overweging meegenomen werd, vermeld het verhaal niet…

Het gezin van James Kim werd uiteindelijk gevonden door de mobiele telefoon te pingen. Als netwerktechnicus geloof ik dat verhaal niet: voor pingen is een IP-stack nodig, en om een IP nummer te krijgen is een server nodig. En daar is bereik voor nodig, en als ze dat gehad hadden, hadden ze ook kunnen bellen… Mijn inschatting is dat het signaal van de telefoon, die op zoek blijft naar een steunpunt, uitgepeild is. Het belangrijkste is zorgen dat je gemist wordt. Anders gaat niemand zoeken. Meld dus aan iemand waar je heen gaat, en hoe laat je terug denkt te zijn of aan denkt te komen.

Ga je echt de rimboe in, neem een EPIRB mee (Emergency Position Indicating Radio Beacon). Google er maar eens op. Dat werkt via satellieten, en dus wereldwijd. Vaak moet je die dingen eerst laten registreren, waardoor degene die via de satelliet de oproep ontvangt, weet wie in nood is. Je koopt die dingen voor tussen de 500 en 800 euro.

Daarnaast zijn er tegenwoordig high-power lasers die tot 20km ver te zien zijn. Wicked Lasers maakt die dingen. Die zijn echt niet bedoeld als pointer op een whiteboard; op korte afstand steek je er een sigaret mee aan! Je koopt ze voor tussen de 100 en 500 euro.

Maar als echte radioamateur gaan we niet skieen zonder portofoon op zak. Toch? Denk eens na over simpele communicatiemiddelen als U naar onbekend terrein gaat. Het kan een leven redden.