Communicatie zeppelin nog niet van de grond

Zeppelin

ZeppelinCommunicatie zeppelin nog niet van de grond

Gedurende de laatste 5 jaar lanceert een bedrijf genaamd Sanswire Networks ongeveer elke 6 maanden een persbericht, waarin ze de wereld draadloos breedband netwerken beloven via Stratellites ; gigantische luchtschepen op ongeveer 20km hoogte die in staat zouden moeten zijn een oppervlakte van 16x Nederland van breedband te voorzien.

 

Ondanks het feit dat ze er nog nooit een gebouwd of gelanceerd hebben, beweren ze stellig dat ze zo'n ding voor 30 miljoen dollar zouden kunnen lanceren, tegenover een prijskaartje van 250 miljoen dollar voor een satelliet. Na jaren van loze kreten en vage beloftes, hebben ze in april een prototype onthuld, dat de afgelopen maanden getest is.

Deze tests laten nogal wat te wensen over. De tests werden uitgevoerd in California met een tam 5km/uur windje, duurden maar een paar uur, en het gebruikte model was ongeveer een vijfde van wat het uiteindelijke product zou moeten zijn. Daarbij vergaten ze ook te vermelden hoe hoog de test is uitgevoerd, dus we veronderstellen dat dat ook niet al te hoog was. Dat is ver verwijderd van een luchtschip dat intelligent gepositioneerd blijft op 20km hoogte gedurende steeds een periode van 18 maanden, aldus snel breedband verzorgend voor de blijde kampeerders beneden.

De firma zegt dat de tests onder "ideale omstandigheden" werden uitgevoerd, maar een zonnige windstille dag lijkt nou niet direct de ideale test om te zien hoe zo'n product zich onder moeilijke(r) omstandigheden houdt. Het laatste persbericht van het bedrijf zegt tevens dat "de uitgevoerde test bewijst hoe effectief deze manier van communicatie dienstverlening wel niet is, op een wijze die de visie van het bedrijf onderschrijft". Maar bewijzen dat VoIP via een speelgoedballonnetje onder de Californische zon werkt, is nog lichtjaren verwijderd van bewijzen dat breedband via zeppelins een commercieel exploiteerbaar idee is.