Redding dankzij amateurradio

Heet!Death Valley National Park ligt in een afgelegen woestijn in Zuid-Californië. Het bereik van mobiele telefoons is hier nogal beperkt.

Op zaterdag 6 april kwamen een amateurradio-operator en zijn gezin met hun auto vast te zitten in de modder in het park, volgens een ARRL-rapport. Omdat hij geen mobiel bereik had, riep hij om hulp op de 10-meterband.

Volgens een persbericht van de Black Swamp Amateur Radio Club werd deze oproep om hulp ontvangen door Caleb Gustwiller, KD8TGB, in Ohio. Caleb kon de roepnaam nemen en de locatie van de amateur in nood. Maar het signaal ging verloren in de ruis. Caleb schreef in de Parks on the Air® Facebook-groep dat andere radioamateurs aandacht moesten besteden aan de roep om hulp.

Verschillende amateurs namen vervolgens contact op met de autoriteiten in Zuid-Californië, wat ertoe leidde dat de amateur en zijn gezin binnen een paar uur werden gered door parkwachters. De club zei in een Facebook-post: “Als Caleb deze noodoproep niet had gehoord, had de situatie snel fataal kunnen worden voor de radio-operator en zijn gezin.”

Death Valley heeft niet alleen een gevaarlijk klinkende naam, maar kan ook een dodelijke valstrik worden, vooral bij extreme hitte. Temperaturen van 50° Celsius en meer worden daar bereikt!