Samenwerking voor Europees laser satellietcommunicatie-ecosysteem in Nederland

Recent kondigden TNO en FSO Instruments aan dat ze licentie- en samenwerkingsovereenkomsten hebben gesloten.

Onder deze overeenkomsten verwerft FSO Instruments wereldwijde rechten om de laser satelliet communicatietechnologie van TNO te industrialiseren en commercialiseren. Deze optische technologie maakt veel snellere en veiligere breedbandconnectiviteit mogelijk dan de momenteel gebruikte radiofrequenties.

De twintigjarige licentieovereenkomst tussen TNO en FSO Instruments stelt FSO Instruments in staat om gebruik te maken van de technologie en expertise van TNO op het gebied van optische modules, subsystemen en precisie-uitlijningsonderdelen. FSO Instruments zal deze technologie van TNO verder ontwikkelen en integreren in producten die geschikt zijn voor grootschalige commerciële productie. Naast de licentieovereenkomst voor bestaande technologieën, hebben TNO en FSO Instruments ook een langetermijnsamenwerkingsovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en toepassingen voor lasercommunicatie. Binnen deze samenwerking zal TNO zich richten op de vroege ontwikkeling van technologieën en demonstratiemodellen, terwijl FSO Instruments verantwoordelijk zal zijn voor de industrialisatie van de technologie, productie en het ontwikkelen van de markt.

TNO heeft tientallen jaren ervaring in het ontwikkelen van optische instrumenten voor ruimtetoepassingen, met name voor astronomie en aardobservatie. Onlangs slaagde TNO erin om data te verzenden van een satelliet naar een grondstation in Den Haag met behulp van hun eigen lasercommunicatietechnologie. Dit was de eerste keer dat deze prestatie werd geleverd met een klein en licht satellietinstrument van Nederlandse makelij. Deze kerntechnologie wordt ook gebruikt door FSO Instruments in hun systemen.

Laser satellietcommunicatie maakt gebruik van laserstralen om gegevens over grote afstanden te verzenden. Deze technologie zorgt voor verbindingen tussen grondstations, satellieten, vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen. In vergelijking met de huidige radiofrequenties die wereldwijd worden gebruikt voor communicatie, kan laser satellietcommunicatie data honderd tot duizend keer sneller verzenden. Het is ook veiliger vanwege het gebruik van zeer smalle optische laserstralen in plaats van bredere radiosignalen.

Deze vorm van communicatie vereist geavanceerde opto-mechatronica om snelle en betrouwbare verbindingen te garanderen. Het mogelijk maken van verdere groei van communicatie naar en door de ruimte opent de deur naar talloze toepassingen. Voorbeelden hiervan zijn veiliger internetbankieren, zelfrijdende auto’s, snel en betrouwbaar internet in vliegtuigen en op offshore platforms, evenals op het platteland voor consumenten, overheden en bedrijven.

Bovendien kan laser satellietcommunicatie soldaten tijdens missies beschermen door middel van veiligere militaire communicatie, waardoor het ook van belang is voor defensiedoeleinden.

Door de toenemende vraag naar dataverbruik groeit de belangstelling voor lasercommunicatietechnologie snel. De wereldwijde vraag naar toepassingen en componenten voor laser satellietcommunicatie zal naar verwachting exponentieel toenemen in de nabije toekomst. Nederland heeft de benodigde infrastructuur en expertise om hoogwaardige instrumenten voor laser satellietcommunicatie op grote schaal te produceren.

FSO Instruments, opgericht vorig jaar, is het eerste Nederlandse bedrijf dat zich op dit gebied richt. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van optische modules en subsystemen voor laser satellietcommunicatieterminals.

 

Geef een reactie