Buddipole voor zelfbouw

Buddipole

BuddipoleBuddipole voor zelfbouw

Degenen die zondag 3 juni 2007 op de velddag bij het station van PI4RAZ zijn geweest hebben 'm misschien wel gezien: de Buddipole. Een portable dipool die je eenvoudig op een statief kunt zetten en waarmee je een aantal kortegolfbanden kunt bestrijken. Alleen de prijs is niet zo vriendelijk. Maar we zouden geen amateurs zijn als we dat niet zelf konden bouwen…

 

Informatie over de buddipole is uiteraard te vinden op de website van de buddipole.

De nabouwpoging is gedaan door o.a. W3FF. Zijn relaas is hier te vinden. De opzet is eenvoudig: een paar stukken elektriciteitsbuis, moffen om de buizen aan elkaar te zetten en een T-stuk voor de mastkoppeling. In de partslist vind je een verwijzing naar telescoop antennes van Radio Shack die tot wel 72 inch uitgetrokken kunnen worden. Die zijn in Nederland vrijwel niet te krijgen – misschien bij Baco of Radio Twente in Den Haag. Maar je kunt ook replacementwhips bestellen bij buddipole zelf: zie deze link. Deze gaan tot 66 inch en van die laatste 6 inch (15cm) zal de performance niet afhangen…

Waarschijnlijk zijn de verzendkosten hoger dan de prijs van de whips, maar als er meerdere geinteresseerden zijn kunnen we wellicht een aantal van die dingen over laten komen. Of, als jullie andere sources weten, dan houd ik me aanbevolen. 

De truuk van deze antenne zit 'm natuurlijk in de verlengspoelen; de constructie en werking daarvan bepalen de kwaliteit en staande golf verhouding van de antenne. De staande golfverhouding uiteraard in combinatie met de telescoopantennes, waarmee je door in- of uitschuiven de afstemming kunt bepalen en wijzigen. Het is uiteraard aan de inventiviteit van de bouwer hoe de spoelen mechanisch uitgevoerd worden. Deel je ervaring eens met anderen in b.v. het forum.