Feedback Onweerdetector

bliksem

BliksemFeedback Onweerdetector

Het is altijd leuk ook eens wat feedback te ontvangen op geplaatste artikelen. Dat bevestigt dan dat je het niet helemaal voor niets zit te doen HI. In dit geval ontving ik een reactie van Nico PA4NIC die de hier eerder beschreven onweerdetector heeft gebouwd. Zijn ervaringen zijn in de Lees Verder weergegeven.

Overigens heeft een groep amateurs binnen de RAZ het plan opgevat om collectief deze detector te gaan bouwen. Ja, we weten dat ze daar in Den Haag ook mee bezig zijn en dat er complete bouwpakketjes te koop zijn, maar bouwpakketten maken doen we wel met de Jota. Onze insteek ligt meer in de lijn zoals Nico die heeft gevolgd: de Dode Kever methode. Interesse om mee te doen? Laat het ons pa3cnopi4raz.nl" target="_blank" rel="noopener noreferrer">weten ! 

Nico's bevindingen: 

"Het frequentie van de ontvangst (met 10 mh plus 1 mh en 10 pf ) is 98 khz omdat ik het signaal wat ik op de collector van  Q1 kan detecteren via een kristal oortelefoontje en een diode, terug vind op de lange golf. (let wel op de 2 x 17 mtr antenne met open lijn!) Met een extra variabele C over de 10pf kon ik daar wat heen en weer draaien dus hij luistert daar werkelijk en wellicht haal ik er wat windingen af. Verder ben ik met dat experimentje gestopt omdat er daar genoeg signaal is denk ik.

Detector

De R van 270k over de ingangskring maakte ik even los omdat ik wilde weten wat de kring dan ging doen… veel scherper en gevoeliger dus!
Hoe gevoelig ik hem wil hebben kan ik echter alleen vast stellen wanneer er weer onweer is!
Tot die tijd wacht ik dan ook en een volgende proef zal zijn langs de metro op het werk of langs het NS spoor om te zien wat die vonken te weeg brengen.
Wat voor mij belangrijk is, hij mag niet steeds afgaan als ik op HF in de lucht ben en hij moet op de batterij blijven omdat ik hem portable wil houden.
Op jou foto staat een adapter en daar gaat de boel van over de rooie, er is koppeling met het lichtnet en dus al veel te snel te veel antenne (waarschijnlijk moet een ieder daar experimenteren met de R over de ingangs kring) … wat denk jij daar van?

Een telescoop antenne van 1 meter  kan ik er (los vast) op zetten maar voor die proeven heb ik onweer nodig des te korter de antenne des te minder HF storing lijkt mij zo.
E.e.a. uitgeprobeerd met de elektrische aansteker met een snoertje eraan als antenne. Zet ik hem op de buiten antenne dan hoor ik iedere vonk zo'n beetje hihi ok Frank tot zo ver rest nog even de vraag of je hem zowel op 220V als met batterij qua ontvangst goed vergeleken hebt met lange en korte antenne."

Tot zover Nico's relaas. Heb je ook ervaringen met bouwsels of ontwerpen van de site, schrijf het ons!