Summits On The Air

sotalogo

Summits On The Air

Er zit van alles in de lucht. Jamborees (JOTA), Islands (IOTA) en nu ook Summits (SOTA). Deze vrij nieuwe tak van sport begint zich in toenemende belangstelling te verheugen, en met het vakantieseizoen voor de deur is het misschien wel leuk om er eens wat aandacht aan te schenken. Voor de duidelijkheid: een Summit is een (berg)top of andere markante hoge plaats in het landschap.

 

In de SOTA (Summits On The Air, als je dat nog niet begrepen had) wordt onderscheid gemaakt tussen 3 categorieen: Activators, Chasers en SWL's. De activators zijn, dat moge duidelijk zijn, degenen die het doen. De eisen om als SOTA activator aangemerkt te worden zijn wat strenger dan bij mobiel werken: er mag geen gebruik gemaakt worden van de auto accu (dus een mobieler kan niet uitkomen onder SOTA vlag!), niet van vaste energiebronnen en ook niet van energiebronnen aangedreven door fossiele brandstoffen (Shit, mag de 3kW generator van de velddag niet eens mee de berg op…) dus kennelijk ook geen brandstofcel… Alleen meegebrachte batterijen of zonnecellen zijn toegestaan. Dus echt hiken, bergbeklimmen, en de portable set plus antenne in de rugzak. Uiteraard doe je op een berg met een standaard porto al wonderen, als gevolg van de hoogte.

sota 

De Chasers zijn degenen die op de Activators jagen, en dat comfortabel doen onder het genot van een biertje HI. De kunst is uiteraard het verzamelen van punten. Er zijn awards voor 100, 250, 500 en 1000 punten. Bij die 1000 punten verdien je als Activator de status van "Mountain Goat" (berggeit) en als Chaser/SWL "Shack Sloth" (een Sloth is een luiaard). SOTA stations werken is een stuk lastiger dan IOTA. Mensen op eilanden plegen daar over het algemeen enige tijd te bivakkeren en comfortable hier en daar een verbindinkje te maken. Maar bij SOTA ligt dat anders. Vaak kan, mag en WIL je niet eens op een berg overnachten cq. kamperen, en daarnaast kunnen de omstandigheden waaronder je als activator verbindingen maakt, best moeilijk zijn. Bergtoppen munten meestal niet uit door schitterend weer en/of hoge temperaturen (ik spreek uit ervaring) en bovendien is de operating time uiteraard beperkt door de meegebrachte batterijen of accu's. SOTA stations zullen dan ook niet meer dan een paar uur achter elkaar in de lucht zijn, als ze gespot worden.

sotasnow

Logfiles kan je inleveren bij de SOTA organisatie. De SOTA heeft een eigen website: zie deze link . Ook als je maar een paar verbindingen hebt gemaakt vanaf een berg, word je dringend gevraagd je log in te sturen. De bevestiging van het log betekent immers punten voor het station dat je gewerkt hebt! Op de site vind je ook de ARM documenten: de Associate Reference Manuals waar voor ieder land (een DXCC entiteit die meedoet wordt een Associate genoemd) beschreven staat welke bergen meetellen voor de punten. Helaas staat mijn geliefde Noorwegen daar niet bij, en neem van mij aan dat ze daar pittige pieken hebben. Sinds kort heeft ook Belgie een aantal summits die meetellen voor de SOTA awards:

SOTA reference
Summit name

ON-001

Signal de Botrange

ON-002

Baraque Michel

ON-003

Baraque de Fraiture

ON-004

Massif de Saint-Hubert

ON-005

Recogne-Bastogne

ON-006

Croix Scaille

ON-007

Preusswald

ON-008

Kemmelberg

De references vind je ook terug op de pagina met SOTA documenten . Ga je dus naar een van deze landen op vakantie, neem dan de ARM van het desbetreffende land mee plus een portable set, en wordt een Activator! Het lijkt me een geweldige ervaring om boven op een berg eens aan de andere kant van een pile-up te zitten… En je helpt wellicht een aantal Chasers en SWL's aan punten.

 

Eén gedachte over “Summits On The Air”

Reacties zijn gesloten.