De Kroonsteenantenne

  De Kroonsteen antenne

Dit jaar op vakantie naar Frankrijk, mooie bungalow gehuurd met een grote tuin, spullen mee en draaien maar, nu nog de antenne…

Mijn favoriete band, 40 mtr, is ook erg polulair tijdens het vakantieseizoen. Op deze band kun je overdag mooie lokale verbindingen draaien en met een beetje geluk gaat het richting PA ook nog net.

's Avonds leent deze band zich uitstekend voor de wat grotere afstanden. PA ligt binnen handbereik en ook Ben PA0BWX draait trouw z'n vakantieronde iedere avond vanaf 21.00 uur lokale tijd op 7.087 MHz.

Thuis ben ik in de gereedschapskist gedoken, een kroonsteen (voedingspunt) was snel gevonden, coaxkabel was aanwezig alleen nog een stukje luidsprekersnoer was niet te vinden. De bouwmarkt bood hierin een oplossing, maximaal 20 Watt stond op de verpakking vermeld maar waarschijnlijk was dit bedoeld in het LF bereik šŸ™‚

Omdat ik een dipool voor 40 mtr ging maken gebruikte ik simpelweg 2x 10 mtr draad, de set een TS-2000 die ik had meegenomen heeft een ingebouwde tuner dus een beetje misaanpassing was wel weg te poetsen. Volgens de regels diende de coaxkabel bij het voedingspunt nog een aantal malen opgerold te worden waarna er een 1:1 balun ontstond. Mantelstromen worden hierdoor voorkomen, alleen de antenne straalt, als het goed is de coax niet.

Zoals verwacht stonden er een aantal hoge bomen om de bungalow heen. Steen met vliegerdraad erin en afspannen maar. SWR was 1.3 :1 dus prima mee te werken. Helaas brak de eerste avond de antenne al af op het voedingspunt tijdens de ronde van Ben. Geen probleem dacht ik, een schroevendraaier en soldeerhout waren onder handbereik. Ja en dan in het donker de tuin in, jammer genoeg viel er weinig te schroeven bij nader inzien had ik een priem i.p.v. een schroevendraaier meegenomen šŸ™

De volgende dag naar de lokale supermarkt op zoek naar een schroevendraaier. Ik vond hier een zeer amateurwaardig setje bestaande uit een een aantal kroonstenen, een schroevendraaier en tape !

 De boel was maar weer net opgehangen of veel stoorsignalen verziekte tijdelijk de hobby. We zaten redelijk vrij dus de storing moest door onszelf veroorzaakt worden.

De TH-F7E portofoon met breed bereik en AM mogelijkheid bood hierin een oplossing. Stoorsignalen/ruisbulten etc. werden gevonden in de DVD speler, standby stand, TV, standby stand en na enig zoekwerk een spaarlamp die in de hal aan stond (lang leve het nieuwe klimaat) Zelf produceerde ik ook nog wel enige troep. De 60 Amp. geschakelde voeding die ik had meegenomen gaf geregeld van die loopsignaaltjes in de banden, maar hiermee was te leven.

Daar de antenne niet in de hogere banden af te stemmen was, Ben draaide ook z'n rondje op 20 mtr, adviseerde Robert PA2RDK nog even om een paar draden parallel te zetten op het voedingspunt. Geen probleem, 2x 5mtr eraan en ook alle hogere banden werkten redelijk tot aan 6 mtr; de spinnenweb-antenne was geboren.

Ik heb een hoop plezier beleefd aan de hobby tijdens de vakantie. Vooral leuke QSO's gemaakt met PA en andere Nederlandse zendamateurs die op vakantie waren in Frankrijk.

Eigenlijk heb je voor HF (lokaal) weinig nodig. Als het maar metaal is dan werkt het meestal wel. Ook de regen/vocht gaven nauwelijks een wijziging te zien in de SWR verhouding, best wel lekker deze frequenties, gewoon open en bloot zonder afscherming in de regen!

Zo zie je maar weer, m.b.v. enige creativiteit en een klein beetje inspanning kun je hoop plezier beleven aan onze hobby.

73'

Dick van de Wijngaard PE1RZJ