Ballon antenne

ballonnen

ballonnenBallon antenne

Van Berend PD7BS kreeg ik een link doorgestuurd naar de website van Hans Remeeus PA1HR. Hans heeft tijdens de PACC contest van 9 en 10 februari 2008 geëxperimenteerd met een antenne onder aan een ballon. Daarmee krijg je een antenne die niet alleen in hoogte, maar ook in lengte veruit superieur is ten opzichte van een standaard dipool zoals deze bij contesten vaak gebruikt wordt.  

Uiteraard is een lengte van een kwart golf verticaal een ideale DX antenne; daarvoor zorgt de lage opstralingshoek. Het probleem van een kwart golf antenne is dat deze een tegencapaciteit nodig heeft in de vorm van een aardnet of een tweede dipool helft. En dat is niet handig. Een halve golf antenne daarintegen is in het voedingspunt hoogohmig en dat is precies wat Hans gebruikt heeft. De antennelengte bedroeg 82 meter en dat is een halve golf voor 160. Zoals hij opmerkt, wordt de antenne gevoed met slechts 1 ader van een open feeder. Dat is niets nieuws, zie dit plaatje uit mijn antenne lezing:

De theorie erachter is dat bij een halve golf antenne (bij elke antenne trouwens) aan het uiteinde alleen maar spanning kan staan: in een open uiteinde kan immers geen stroom lopen. Een halve golf verder, in dit geval het voedingspunt, is dat wederom het geval. De impedantie is daar zeer hoog. Er staat op de uiteinden van de open feeder alleen maar spanning en die wordt overgedragen aan de halvegolf antenne. Die straalt op zijn beurt het hardst waar de meeste stroom loopt: in het midden dus, want daar is de spanning nul en de stroom het hoogst. De grap is dat dit geldt voor elk veelvoud van een halve golf. Dus ook voor 80, 40, 20 en 10 is de antenne goed bruikbaar.

Hoe het een en ander was opgebouwd, is op Hans' website te zien. Misschien een leuk experiment voor een volgende velddag!