Lader voor de JingTong

Jingtong

JingtongLader voor de JingTong

De JingTong portofoons zijn bij de Zoetermeerse amateurs een populaire backup-porto. Het nadeel van de standaard bijgeleverde lader is dat deze veel te veel stroom levert, waardoor je de porto niet onbeperkt op de lader kan laten staan. Je loopt zelfs het risico de accu kapot te laden. Hugo PA2HW modificeerde de bestaande lader zodat je de porto er wél constant aan kan hangen.

 

Het schema van de lader ziet er als volgt uit:

Laterschema

Het hart van de schakeling wordt gevormd door een stroombron die bestaat uit de transistoren Q2 en Q3. De basisstroom van Q3 loopt door R3 en deze zal daardoor in geleiding gaan. Zodra de emitterstroom zo hoog wordt dat over weerstand R4 ongeveer 0,6 volt komt te staan, gaat transistor Q2 geleiden en neemt de sturing van Q3 terug. De stroom die door de stroombron geleverd wordt is dan ook ongeveer 0,6/R4.

Voor een NiCad is de ideale laadtoestand 1/10 van de capaciteit gedurende 14-16 uur. Bij deze accu's is dat ca. 70mA. Naarmate de accu zijn eindtoestand nadert (volle lading) loopt de stroom langzaam terug omdat de accuspanning plus de spanning over Q3 (een darlington transistor) en D2 de voedingsspanning nadert. Er blijft dan een druppellading over waar de accu onbeperkt aan mag blijven hangen.

Voor de voeding wordt gebruik gemaakt van de originele voeding. De rode led, die door transistor Q1 aangestuurd wordt, is de rode led die nu ook al in de lader aanwezig is. Je kan nu echter aan de led zien hoe groot de laadstroom is. Als de accu nagenoeg vol is, zal de helderheid van de led aanzienlijk afnemen. De groene led in de lader zit met een weerstand rechtstreeks aan de voeding en daar veranderen we niets aan. Hugo bouwde de schakeling in een plastic kastje waar de originele voet van de lader op vastgeschroefd wordt. Op die manier krijg je een net resultaat. En een lader waarbij je niet meer hoeft te denken aan het op tijd eraf halen van je porto!

Lader