EVE !

Eerste Aarde-Venus-Aarde verbinding door radio amateurs

Nee, het is nog geen 1 april. Duitse radio amateurs hebben een prestatie van formaat neergezet; de eerste ontvangst van amateur signalen, op 2.4 GHz, afkomstig van de aarde en gereflecteerd door de planeet Venus is een feit. Venus is gemiddeld zo’n 50 miljoen km van de aarde verwijderd. Spreken we bij aarde-maan-aarde verbindingen van EME (Earth-Moon-Earth), met Venus als reflector wordt het EVE (Earth-Venus-Earth).

Peter Guelzow DB2OS, President van AMSAT-DL heeft een presentatie gegeven van deze prestatie.

Op 25 maart 2009 bereikte een team van de Duitse ruimte organisatie AMSAT-DL deze mijlpaal, als voorbereiding op een missie waarbij een eigen ruimteprobe naar Mars wordt gelanceerd.

Het grondstation in Bochum zendde de signalen naar Venus uit. Na een reis van bijna 100 miljoen km, en een vertraging van ongeveer 5 minuten (!), werden de echo’s van het oppervlak van Venus duidelijk ontvangen.

De ontvangst van deze echo’s is een “first”  voor Duitsland (en Europa). Dit is tevens de grootste afstand ooit door radio amateurs overbrugd. Ongeveer 100 maal verder dan de echo’s afkomstig van de maan.

Om de EVE signalen te kunnen ontvangen is gebruik gemaakt van FFT analyse (Fast Fourier) met een integratietijd van 5 minuten. Maar na 2 minuten al waren de gereflecteerde signalen duidelijk zichtbaar op het scherm. Ondanks het slechte (aardse) weer konden de signalen om 10:38 hr UTC definitief gedetecteerd worden.

De 2.4 GHz High Power Amplifier die gebruikt is wordt beschreven in het laatste AMSAT-DL journaal. Deze PA vormt een cruciaal element in de transceiver die gebruikt gaat worden voor de geplande P5-A missie naar Mars. De ontvangst van de Venus reflecties was de ultime test. De voorbereidingen voor het grond- en commandostation voor de Mars probe kunnen nu worden gestart. Ook kan nu een begin worden gemaakt met de bouw van de P5-A ruimte probe.

Om de financiering voor de constructie en lancering rond te krijgen is AMSAT-DL momenteel o.a. in onderhandeling met het DLR (Duitse Centrum voor lucht- en ruimtevaart). Men denkt nog zo’n 20 miljoen euro’s nodig te hebben.

AMSAT-DL wil met dit project en deze aanpak aantonen dat lage-kosten interplanetaire verkenning mogelijk is.

Meer informatie en de officiele press release kun je hier terugvinden:
http://www.amsat-dl.org//index.php?o…=166&Itemid=97

Het EVE experiment is afgelopen donderdag, 26 maart,  herhaald. Gedurende uren kon men prima echo’s vanaf Venus waarnemen. Morse code werd gebruikt en de “HI” code, zoals ook door de AMSAT OSCAR satellieten gebruikt, was duidelijk waarneembaar.

Een filmpje waarop P5-A project leider Prof. Dr. Karl Meinzer DJ4ZC en Freddy ON6UG de 2.4 GHz amplifier voor EVE presenteren is hier te zien

http://tinyurl.com/EVE13cmAmp

Een presentatie over de Mars Orbiter P5-A:
http://www.southgatearc.org/news/jul…sentations.htm

De GO-Mars met AMSAT-DL's P5A Missie kan hier bekeken worden:
http://www.ticket-to-mars.org/