Passieve mixer goed bekeken

Passieve mixer goed bekeken

Hoe de passieve mixers zoals de SBL-1,  SRA-1, IE-500 en SBL-1 (fabrikant “Mini-Circuits”) er aan de buitenkant uitzien is geen geheim. Interessant wordt het wanneer we het inwendige van zo’n mixer gaan bekijken.

 

 

Fig.1 laat het interne circuit van de bekende mixers IE-500, SRA-1, SBL-1, HPF-500 en andere zien. Een lege cirkel staat voor een geisoleerde pin (los van de mixer behuizing) terwijl een gevulde cirkel aangeeft dat de pin elektrisch verbonden is met de behuizing. Normaal gesproken zijn deze pinnen direct met GND verbonden.

Fig. 1: Intern circuit en betekenis van de pinnen

Typisch gebruik van de poorten:

    * LO Port: Local Oscillator
    * RF Port: Radio Frequency = “ontvangstsignaal”
    * IF Port: Intermediate Frequency  = middenfrequentie

Pin 1 is meestal gemarkeerd met een blauwe dot. De LO Port en de RF Port zijn identiek wat functie betreft en kunnen verwisseld worden indien dat nodig is. Alleen variant A kent een geisoleerd signaal pad voor het IF signaal.  Bij variant B zijn alle poorten enkelzijdig met de behuizing verbonden (en dus ook met massa, GND). Voor een correcte werking van variant A dienen de pinnen 3/4 en 5/6 (extern) verbonden te worden.

Fig. 2: Variant A, onderzijde

Fig 3: Variant A, inwendig

De HPF-505 is beschikbaar in beide varianten. De versie HPF-505X-1 van Mini-Circuits. Op de foto is duidelijk te zien dat pinnen 2, 5, 6 en 7 direct met de behuizing verbonden zijn.

Fig 4: Variant B, bijvoorbeeld de HPF-505X-1

Nota Bene: Ga je met een (onbekende) mixer aan de slag, zoek dan eerst het betreffende datasheet op voordat je gaat ontwerpen/solderen. Zo kon ik via eBay aan een partijtje prima IE-500-A mixers komen. De pinbeztting van de IE-500-A bleek sterk af te wijken van die van de IE-500 (zo staat de blauwe dot bij de IE-500 –A bij pin 8 i.p.v. 1 (!) ).