Meer vermogen voor 27MHz

cbradio

cbradioMeer vermogen voor 27MHz

Op de website van de European Citizens Band Federation (ECBF) is te lezen dat het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) overweegt om de Europese CB standaard voor 27 MHz SSB en AM aan te passen.

 

Volgens de website betreft het hier een toename in het toegestane vermogen van 1W naar 4W output voor AM en van 4W PEP naar 12W PEP output voor SSB. Dat is aan de ontvangerkant dus een heel S-punt (6dB).

In de laatste vergadering van het committee Electromagnetic & Radio Matters (ERM) van het European Telecommunications Institute (ETSI)  dat van 16 tot 20 maart in het Duitse Mainz plaatsvond, werd aan het committee een ontwerp van System Reference document (SR doc) TR 102 626 gepresenteerd dat aantoont dat alleen hoge HF niveaus op 27MHz storingen kunnen veroorzaken in andere radiosystemen of -diensten. Bij deze vergadering was de vice President van de ECBF, Alfonso Medina, aanwezig.

Het SR document presenteert de resultaten van diverse testen die in het Duitse Kolberg uitgevoerd zijn in december 2008, op o.a. TDT TV ontvangers, en resultaten van testen die in januari in Engeland door een onafhankelijk laboratorium uitgevoerd zijn wat het effect is op diverse radio apparaten zoals DAB en analoge omroep ontvangers, HIFI tuners en versterkers, babyfoons, LAN en WIFI computers.

Alle testen tonen aan dat CB 27MHz apparatuur die werkt met de vermogens zoals die door de ECBF voorgesteld worden en ondersteund worden door diverse ETSI leden, (en die in sommige Eurpese landen zoals Spanje, Italië en Polen al legaal zijn), geen storing kan veroorzaken in andere radio-apparatuur. De volgende vergadering van het ERM committee zal in juni plaatsvinden in het hoofdkantoor van de ETSI in Sophia Antipolis (Frankrijk). Vermoedelijk zal het voorstel dan aangenomen worden.

Noot van de redactie: daarna zal de commercie zich er wel op storten met nieuwe apparatuur die hiertoe in staat is. Met het lang verwachte zonnevlekkenmaximum voor de deur wordt het interessant om die dingen om te bouwen naar 10m. Met 12W SSB zijn goede verbindingen te maken als de condities een beetje meewerken.