Nummerbord antenne

hamplate

hamplateNummerbord antenne

In de mei-uitgave van het amateurblad CQ Magazine staat een artikel genaamd ‘Invisible Mobile Installation’, geschreven door Scott Williamson VY1SW, die zijn 2m en 70cm mobielset wilde inbouwen zonder gaten te boren of een on-glass antenne te plakken.

 

Het eenvoudigste aan het hele project was nog de splitter box die gemaakt wordt door US Communications . Deze box heeft drie BNC connectors: een voor de transceiver en de twee anderen gaan naar de nummerplaten aan de voor- en de achterkant.

Maar allemachtig, Scott VY1SW die persé geen gaten in zijn auto wilde en de antenne bovendien onzichtbaar weggewerkt wilde hebben in zijn hagelnieuwe rode Infiniti G37 Coupe, heeft daarvoor zijn halve auto moeten demonteren om de coaxkabels en alle verbindingen te installeren (let op: pagina duurt even om te laden).

Het was nodig om moeren, bouten en clips te verwijderen, te onthouden waar ze gezeten hadden en in welke volgorde alles weer in elkaar moest, plus het verwijderen van wat inwendige panelen om de bekabeling door te voeren.

Nu alles op zijn plaats zit, fungeren de twee nummerplaten feitelijk als twee dipolen. Door de verbinding met de diversity control box, wordt het signaal tussen de twee verdeeld voor optimale afstraling.

De box zorgt zelfs voor impedantie aanpassing en heeft een fase-element waarmee diversity ontvangst mogelijk is, zodat de signalen die via de nummerplaten binnenkomen elkaar versterken in plaats van uitdoven

Het is een fraai staaltje amateur-techniek, maar zeker geen out-of-the-box oplossing. Desalniettemin een creatieve oplossing om geen antennes op de auto te hoeven zetten!