Slag om FM-radio begonnen

ouderadio's

ouderadiosSlag om FM-radio begonnen

De Britse overheid heeft zichzelf ten doel gesteld om traditionele AM/FM uitzendingen in 2015 te stoppen. Tegen die tijd moeten alle radio's in de UK vervangen zijn door DAB radio's. Maar nu de datum nadert, groeit het verzet.

 

Tachtig procent van de radio's die door de 46 miljoen Engelse luisteraars gebruikt worden zijn van het traditionele type. En als het aan de Britse overheid ligt, zijn 150 miljoen AM/FM radios of meer – van 70-jaar-oude sets tot modellen die nog in de winkels staan – over vijf jaar onbruikbaar.

De hele operatie geniet de onvoorwaardelijke steun van de electronische industrie, omroepen en elektronica-verkopers, maar zal elk huishouden in Engeland honderden euro's gaan kosten om nieuwe radio's aan te schaffen.

De meeste inwoners van Engeland zijn zich nog helemaal niet bewust van de op handen zijnde uitschakeling, en slechts 20 procent luistert digitaal. Geen wonder dat meer dan 50 commerciële stations onlangs aan de bel trokken bij de overheid om uitstel van de uitschakeling te bepleiten, met als argument dat de consument er niet klaar voor is.

De argumenten van de overheid zijn het bekende "betere kwaliteit, meer stations te ontvangen" etc. Maar de mening van het publiek en de specialisten is duidelijk anders: DAB radio's vreten batterijen en zijn daarom eigenlijk alleen maar geschikt voor voeding uit het lichtnet of de auto-accu, in 10 procent van het land is helemaal geen dekking, over de geluidskwaliteit valt ook nog wel een en ander te zeggen en verder lijkt het op één grote poging om banen te scheppen en overheidsdienaren met geweldige functienamen onduidelijke taken uit te laten voeren.

De overheid realiseer zich terdege dat de boel wel eens fout kan gaan lopen en heeft daarom een ontsnappingsclausule ingebouwd: Als twee jaar vóór de omschakeling niet minimaal 50% van de luisteraars digitaal luistert, gaat het hele verhaal niet door. Momenteel wordt het aantal digitale luisteraars op 21% geschat en met de crisis in volle gang is het publiek niet happig op het vervangen van de oude vertrouwde FM-radio door een duur DAB-type. Bovendien loopt de Britse overheid in 2015 richting verkiezingen en dan zullen ze niet staan te springen om de man met de pet 150 miljoen prima radio's af te laten schrijven. Kortom: de stijd is nog niet gestreden…

Zie hier het volledige Engelse artikel.