Tin Whiskers

Tin Wiskers

 

Als gevolg van de problemen waar momenteel veel autofabrikanten mee kampen doet op internet een aantal (complot) theorieën de ronde. Van EMI / EMC problematiek tot het gebruik van loodvrije tin ("soldeer"). Het gebruik van loodvrije tin kent zo z’n bezwaren en komt ook nu weer in een kwaad daglicht te staan.

Voor de zelfbouwers zijn de bezwaren van loodvrije soldeer geen nieuws. Naast broze soldeerverbindingen en " tin pest "  (kristalstructuur van loodvrije tin verandert spontaan waardoor de tin van het koper afvalt – weggeblazen wordt) is er een derde fenomeen; de zgn. " Tin whiskers ".

Een beetje lastig te vertalen kreet; een whisker is een snorhaar van een kat.

“Tin Whiskers ” zijn flinterdunne structuren die uit een (loodvrije) soldeerverbinding “groeien”. Bij lood-tin soldeer komen de whiskers nauwlijks voor.

De whiskers kunnen in aanraking komen met geleiders in hun omgeving waardoor makkelijk kortsluiting kan ontstaan (tussen bijv. PCB kopersporen of connector pins). Meestal worden ze niet langer dan 0,5 mm. In sommige gevallen kunnen ze langer worden dan 1 mm (m.n. in vochtige omgevingen). De langere whiskers kunnen makkelijk twee pinnen van een IC met elkaar verbinden met alle gevolgen van dien. Een inspectie zorgt er meestal voor (door beweging / luchtstroom ) dat de whiskers verdwijnen, maar het kwaad is dan vaak al geschied. Omdat ze zo smal zijn kun je ze met het blote oog niet zien. Je hebt een flinke microscoop nodig.

Dr. George Galyon beschrijft in zijn document “Tin Whisker, Microstructural Analysis” de theorie achter het ontstaan van de Whiskers. Interessanter zijn de tientallen (elektronen) microscoop foto’s die hij en zijn collega Larry Palmer gemaakt hebben. Als je de foto's bekijkt kun je je goed voorstellen dat zo'n whisker je apparatuur aardig om zeep kan helpen:

http://thor.inemi.org/webdownload/newsroom/Galyon.pdf

 

Meer interessants:

http://www.nutwooduk.co.uk/downloads/Toyota.doc

www.dbicorporation.com/rohsbib.htm

 

Enne.. waar is nog loodvrije soldeer te koop ?