Nieuwe digitale amateurmode: ROS

Spectrum

spectrumNieuwe digitale amateurmode: ROS

ROS is een brand-nieuwe Amateur Radio digital spread spectrum mode waarmee de eerste HF verbinding gemaakt werd op 18 februari 2010 om 20:56 UTC tussen Vitoria in Spanje en de Universiteit van Twente in Nederland over een afstand van 1265 Km op 7.065 MHz.

 

De HF frequenties die momenteel voor ROS gebruikt worden zijn USB 3.600, 7.053, 14.101, 28.300 MHz

Om ROS te gebruiken heb je een HF radio nodig, een PC en een gewone PC geluidskaart interface, zie de link hieronder.

De software voor ROS is gratis en is tesamen met de gebruiksaanwijzing en een introductie te downloaden van http://rosmodem.wordpress.com/

En hoewel het pas 4 dagen geleden is dat dit eerste HF contact plaatsvond met de nieuwe mode ROS, is het nu al populair met een hoop activiteiten rond 14.101 MHz.

ROS is een digital spread spectrum mode maar met een smalle totale gebruikte bandbreedte van ongeveer 2.2 kHz. De software heeft twee Symbol Rates: 16 en 1 baud (die laatste wordt gebruikt bij zwakke signalen tot aan -35 dbs S/N. Ter vergelijking: WSPR laat het afweten bij -27dbs) en synchroniseert aan elke willekeurige Symbol Rate.

De eerste rapporten melden dat de mode in staat is om signalen te decoderen die niet eens in de waterval te zien zijn, en dat de performance diverse dB's beter is dan Olivia. Maar hou er rekening mee dat HF met zijn Fading, Doppler, Multi-Path en Interferentie een gevaarlijke omgeving is voor digitale signalen en dat alleen de tijd zal leren hoe goed de mode werkt in vergelijking met andere modes.

Een van de problemen van de mode ligt op administratief gebied: de beperkte Amateur Radio machtigingsvoorwaarden in Amerika. In Engeland wordt de "Techniek Neutrale" benadering toegepast door het Engelse AT, Ofcom. Die zegt dat elke mode in elke bandbreedte toegestaan is zolang de uitzending maar in de betreffende amateurband past.

In Amerika is men minder gelukkig: daar specificeert de FCC welke modes amateurs mogen gebruiken en waar. Sommige amateurs in Amerika maken zich zorgen of de FCC regeltjes het gebruik van Spread Spectrum beneden 420 MHz wel zal toestaan, want ROS is een Spread Spectrum mode.

Om de FCC recht te doen moet wel opgemerkt worden dat ze in 1977 geprobeerd hebben om van een mode gebaseerd bandplan om te schakelen naar een bandplan dat gebaseerd is op bandbreedte. Toendertijd stemde de ARRL tegen en slaagde erin het voorstel te blokkeren. Met als gevolg dat de ontwikkeling van digitale modes in de decennia daarna continu op problemen stuitte.
In de afgelopen jaren heeft de ARRL geprobeerd de FCC zover te krijgen dat ze het bandplan gebaseerd op bandbreedte weer in gaan voeren en het is te hopen dat daar binnenkort gehoor aan gegeven wordt.

Wie maakt in Nederland het eerste ROS-QSO?