9kHz ontvangstapparatuur

9kHz ontvangstapparatuur

Aangezien op de "gewone" golflengtes alles al een keer gedaan is, zoeken amateurs steeds naar nieuwe uitdagingen. Een van die uitdagingen is het verbindingen maken met een draaggolffrequentie van 8,97kHz. Dat is dus een hoorbare draaggolf HI.

 

Omdat ik deze tak van sport nog niet eerder aangekaart heb, eerst maar eens wat informatie.

Op Maandag 15 maart zette Stefan Schaefer DK7FC een Amateur Radio wereld record neer op 8.97 kHz.

Stefan Schaefer DK7FC, die ongeveer 1.7 milliwatt ERP opwekte op 8.97 kHz, werd ontvangen door Paul Nicholson in Engeland over een afstand van 830km. Markus DF6NM die 180km van hem vandaan zat, ontving de signalen eveneens.

Stefan pompte 250 Watt in een 100m verticale vliegerantenne waarmee hij aan 1.7 mW ERP kwam. Praktische antennes zijn nogal inefficient op deze zeer lage frequenties. De bijbehorende golflengte is immers zo'n 33km en daar zet je niet even een kwartgolf voor neer, zelfs niet aan een vlieger.

Meer informatie over deze opmerkelijke prestatie is te lezen op
http://www.qrz.com/db/DK7FC
en
http://g3xbm-qrp.blogspot.com/2010/03/more-on-897khz-dx-yesterday.html

Amateur Radio onder 10kHz
http://homepage.ntlworld.com/lapthorn/earthmode.htm

DF6NM – LF Amateur Radio
http://freenet-homepage.de/df6nm/

Radio Waves Below 22 kHz
http://www.vlf.it/

Maar goed, die antenne. Dat is natuurlijk een probleem. Jim M0BMU heeft nu een leuk loop/preamp ontwerp gemaakt dat geschikt is voor het luisteren naar Radio Amateurs die rond de 9kHz werken.

De interesse in deze frequenties is sterk groeiend nu diverse Engelse Radio Amateurs bij hun AT, Ofcom, een verzoek voor een NoV (Notice of Variation, zeg maar een BT, bijzondere toestemming) hebben ingediend om op deze frequenties te mogen uitzenden. Zoals gezegd is de golflengte bij 9 kHz ongeveer 33km en daarmee is de antenne een uitdaging.

Nu de eerste verbinding over meer dan 800 km gemaakt is, is het een kwestie van tijd voordat een Amateur Radio signaal op 9kHz de atlantische oceaan oversteekt!

Het loop/preamp ontwerp van Jim M0BMU heeft een voldoende lage ruis om een kwalitatief hoogstaande ontvanger te maken voor deze band in combinatie met de prima op software gebaseerde VLF ontvangers zoals Winrad en Spectrum Lab.

Het ontwerp is met nog meer 9 kHz informatie te vinden op
http://sites.google.com/site/g3xbmqrp/Home/10khz

 

Eén gedachte over “9kHz ontvangstapparatuur”

Reacties zijn gesloten.