PMSDR software defined radio

PMSDR

PMSDRSoftware Defined Radio staat steeds meer in de belangstelling. En: de techniek wordt steeds toegankelijker. Van het weekend liep ik tegen een leuk SDR ontvangertje aan dat je zelf in elkaar kunt zetten. Wil je dat niet, dan kan je dat ook laten doen!

 

De PMSDR is een Software Defined Radio voor het hele gebied VLF-LF-HF.
Het principe van deze ontvanger berust op een QSD als mixer welke het HF signaal mengt naar een middenfrequentsignaal in het audio-gebied. De middenfrequentsignalen worden verder verwerkt door de geluidskaart van je notebook of PC. De geluidskaart digitaliseert de signalen en biedt deze ter verdere verwerking aan aan de SDR-software. De SDR-software filtert en demoduleert het signaal.
De PMSDR kenmerkt zich door haar hoge gevoeligheid die over het hele frequentiegebied (100kHz – 55MHz) vrijwel constant is (ca. 0,25 uV/-120 dBm, ingeschakeld filter, 2400 Hz bandbreedte bij (S+N)/n=3dB).
Die gevoeligheid wordt bereikt zonder voorversterker waardoor het volledige dynamische gebied van de geluidskaart wordt benut. Zelfs bij een standaard 16 bit geluidskaart zoals deze zijn ingebouwd in de huidige generatie notebooks en PC s worden waarden rond de 100 dB bereikt!
Al deze waarden worden bereikt door gebruikmaking van ruisarme OPA s en van een moderne programmeerbare oscillator. De ingang van de PMSDR is voorzien van 4 banddoorlaatfilters tot 30 MHz, dit filter kan ook worden uitgeschakeld.

Je hebt slechts een PC met een geluidskaart (stereo-ingang) en een USB-aansluiting nodig. De ontvanger wordt gevoed via de USB poort, dus verder geen voeding nodig! De kit wordt pre-assembled geleverd. Alle SMD componenten zijn gemonteerd en de microprocessor is voorgeprogrammeerd. Je hoeft alleen de conventionele onderdelen te monteren zoals LED s, strips, connectoren, het kristal etc.)

De afmetingen van de complete ontvanger zijn slechts 10 x 8 x 4,6 cm (B x L x H) en wordt geleverd inclusief software, behuizing, kabels en LCD display.

De prijs bedraagt Euro 269.00

Voor meer info of bestellen zie de website van PA0AER.