6-jarige haalt machtiging

Jong geleerd, oud gedaan

Jong geleerd, oud gedaanDe jeugd heeft de toekomst, en dat geldt zeker voor het zendamateurisme: in augustus haalde Priscilla Harder haar Amateur Radio examen en kreeg de roepnaam KD0PLJ.

 

 

De zes jaar oude Priscilla Harder KD0PLJ uit Newton, Kansas haalde haar Technician class licentie tijdens een examen dat afgenomen werd in de Kansas State Convention.

Ze is lid van een amateurradio familie: haar beide ouders hebben een machtiging. Vader Kent is N0XOS en haar moeder  Dana KB0RAT. Ze heeft nog een jongere zus Phebe, maar die heeft nog geen machtiging. Hopelijk haalt die haar machtiging binnen een paar jaar.

De Amerikaanse Technician class licentie is te vergelijken met onze N-machtiging maar er zit een beetje verschil in toegestaan vermogen. In Nederland mag een N-gelicenseerde met maximaal 25 Watt werken, in Amerika mogen Technicians een vermogen van maximaal 1.5 kiloWatt verstoken op de amateurbanden boven 30 MHz en 200 Watt in delen van de 3.5, 7, 21 en 28 MHz banden. Dat mogen we hier met een F-licentie nog niet eens… Zie je een kind van 6 al met 1.5kW werken op 2m?