FCC haalt CB-er uit de lucht

airplane

airplaneIn januari 2012 ontving het Amerikaanse AT, het FCC, een klacht met betrekking tot storing door een ontgeauthoriseerde gebruiker op de luchtvaartfrequentie 21.964 MHz, die als veiligheidsfrequentie wordt beschouw. Volgens het FCC ging de klacht over "een man die sprak op en storing veroorzaakte aan de radiofrequentie die gebruikt wordt voor het controleren van het vliegverkeer boven de Noord Atlantische oceaan.”

 

 

De dagen daarop hield het FCC’s High Frequency Direction Finding Center (HFDFC) de frequentie in de gaten, en op 31 januari hoorden zij "een uitzending die voldeed aan de omschrijving in de klacht, op de frequentie 21.965 MHz.” Het HFDFC merkte verder op dat de man in kwestie gebruik maakte van de call “1600 Alaska,” en dat de eigenlijke frequentie waarop hij werkte, 27.025MHz was (CB kanaal 6) en dat de uitzendingen vanuit Kenai in Alaska plaatsvonden.

Een agent van het FCC’s Enforcement Bureau in Anchorage gebruikte richtingzoekers om de bron van de storing vast te stellen. En die bleek te komen vanuit het huis van ene meneer Yamada, en tevens bleek dat het stoorsignaal niet op 21.964 MHz maar op 21.965 MHz zat, wat overeenkomt met CB kanaal 6 op 27.025 MHz; kennelijk produceerde een fout in het apparaat tijdens het zenden op CB kanaal 6 een spurious signaal op 21.965 MHz, de bron van de storing op 21.964 MHz. Een blik in de database van het FCC leerde dat de heer Yamada geen machtiging had voor een CB station.

Op 6 februari inspecteerde de agent samen met een politieman van het Kenai Police Department Yamada’s station. “De agent trof een niet typegekeurde CB zender aan en tevens een lineaire versterker,” zo rapporteerde het FCC. “Meneer Yamada gaf toe aan de agent dat de lineair in staat was 200W uitgangsvermogen te produceren. De agent constateerde dat de zender en de lineair met elkaar verbonden waren en dat de lineair tevens verbonden was met een antennekabel die eindigde bij een richtingsgevoelige antenne aan de achterkant van Yamada’s huis. De heer Yamada vertelde de agent dat dit zijn hobby was en dat hij al een paar weken aan het zenden was.” Tevens gaf hij toe aan de agent dat hij de roepnaam “1600 Alaska” gebruikte.

In Amerika kom je er dan niet vanaf met een reprimande of 20 uur schoffelen. Meneer Yamada kreeg op 17 juli een bon van $12.500 dollar, te betalen voor 17 augustus. Geen geld? Toon maar aan met je giro-afschriften en belastingaangiften van de laatste 3 jaar. Misschien dat ze er dan een paar honderd dollar af doen.

Het toont ook nog maar eens aan waarom het amateur examen belangrijk is: Weten wat je doet en wat er fout kan gaan is in sommige gevallen letterlijk van levensbelang. Een Chinese CB-bak aan een Italiaanse nabrander knopen is in zo'n geval schreeuwen om moeilijkheden…