Thuis-wifi als noodnetwerk

wifitower

wifitowerModerne geleerden blijven maar op draadjes vertrouwen. Nu hebben Duitse wetenschappers weer bedacht dat draadloze routers in huizen en kantoren best wel aan elkaar gebreid kunnen worden om zo een noodnet voor hulpdiensten te vormen voor het geval het mobiele telefoonnetwerk uitvalt.

 

 

In veel landen zijn draadloze routers zodanig ingeburgerd, zelfs in kleinere plaatsen, dat ze best gebruikt kunnen worden door brandweer, ambulancediensten en politie indien het mobiele telefoonnetwerk overbelast is geraakt door een ramp, zo zeggen de geleerden.

Kamill Panitzek en zijn collea's van de Technische Universiteit van Darmstadt in Duitsland, hebben eens een rondje gelopen om de locatie van wat draadloze routers vast te leggen, overigens zonder de privacy te schenden.

In een gebied van slechts 0,5 vierkante kilometer vonden ze met behulp van een Android app die draadloze netwerken toont, maar liefst 1971 routers waarvan er 212 niet beveiligd waren met een sleutel.

Deze hoge dichtheid betekent dat een noodnetwerk opgebouwd kan worden via de dichtstbijzijnde routers, waardoor hulpverleners toegang tot het internet kunnen krijgen en zo contact op kunnen nemen met de alarmcentrale.

"Met een bereik van ongeveer 30 meter is eenvoudig een mesh netwerk op te bouwen in stedelijke gebieden zoals onze thuisstad," zegt het team, wiens wiskundig model gepubliceerd is in het International Journal of Mobile Network Design and Innovation.

Het team stelt voor dat routers voorzien worden van een soort noodschakelaar die door hulpverleners geactiveerd kan worden voor de opbouw van een alternatief netwerk, waarmee ze spraak- en dataverbindingen op kunnen zetten via het internet.

Dat is makkelijk in te richten zonder gebruikers lastig te vallen of hun privacy te schenden, beweert het onderzoek. Veel routers hebben al een "guest" mode, wat een extra kanaal is dat door bezoekers van een woning gebruikt kan worden.

"Die noodschakelaar moet dan een open guest netwerk inschakelen dat aan de ene kant de privacy van de eigenaar beschermt, maar aan de andere kant communicatiemogelijkheden biedt aan hulpdiensten," zo staat in het artikel.

In Darmstadt wonen 142.000 mensen. Het gebied dat in het onderzoek gebruikt is voor het scannen van netwerken beslaat een rechthoek van straten in het stadscentrum met een oppervlakte van ongeveer 467.500 vierkante meter.

Je vraagt je toch af wat er mis is met een gewone radioverbinding. Werkt altijd, geen afhankelijkheid van beschikbaar wifi of mobiele telefoons en gewoon te koop…