Uitvinder Dolby overleden

dolby logo

dolby logoRay Dolby, de Amerikaanse ingenieur die de grondlegger was van de Dolby Laboratoria en de ruisonderdrukking in audio-opnamen uitvondt, is op 80-jarige leeftijd gestorven in San Francisco.

 

Ray Dolby leed al jaren aan Alzheimer en deze zomer werd bij hem leukemie geconstateerd.

Zijn naam werd verbonden aan de standaard voor vele geluidssystemen voor thuis- en bioscoopgebruik. Kevin Yeaman, de huidige directeur van Dolby Laboratories, beschreef Ray Dolby als een "echte visionair".

Ray Dolby werd geboren in Portland, Oregon, en groeide op in de omgeving van San Francisco. Hij begon zijn carriere bij de Ampex Corporation, waar hij als student bijdroeg aan de ontwikkeling van de eerste video bandopname systemen. Vervolgens ging hij naar de Universiteit van Cambridge in Engeland om zijn doctoraal te halen en in 1965 stichtte hij de Dolby Laboratories in Londen. Het bedrijf werd wereldwijd leider in geluidstechnieken, met eerst de ruisonderdrukking in bandopnamen en later door het uitbrengen van "surround sound".

Ray Dolby verplaatste het bedrijf in 1976 naar San Francisco en in 1989 kreeg hij een Oscar voor zijn bijdragen aan de bioscoopsector. Hij deelde de prijs met uitvoerend directeur Ioan Allen van Dolby. Daarnaast kreeg hij in 1995 een Grammy award en in 1989 en 2005 ook nog de Emmy awards.

Ray Dolby's zoon, filmmaker en boekschrijver Tom Dolby, zei: "Hoewel mijn vader in zijn hart een ingenieur was, kwamen zijn bijdragen aan de techniek voort uit zijn liefde voor muziek en kunst."

Neil Portnow, directeur van de Recording Academy die de Grammy Awards uitgeeft, zei dat Dolby's innovaties "de manier waarop we naar muziek en films luisteren 50 jaar lang veranderd hebben".

"Zijn technieken zijn een essentieel onderdeel van het creatieve proces van geluidstechnici en filmmakers geworden, waaraan zijn opmerkelijke erfenis nog generaties lang zal bijdragen," voegde hij daar aan toe.