RFinderPi

Pi. Dus.

Pi. Dus.Over Raspberry's gesproken. In het verlengde daarvan liep ik tegen een 'free open source realtime radio programmer' aan; een stukje software waarmee je eenvoudig via de Raspberry Pi je set op frequentie kunt zetten.

 

Met de Raspberry Pi als basis is RFinderPi een real time radio programmer. Radio's die te besturen zijn door software zoals HRD werken ook met de RFinderPi. Er is al een script voor de FT8x7 radio's.

Misschien nog even ten overvloede: RFinder is een app waarmee je de dichtstbijzijnde repeater op kunt zoeken. Deze app was in eerste instantie alleen voor Android, maar is er nu ook voor iPhone.

RFinder Android is inmiddels al verkrijgbaar met deze uitbreiding; iPhone wacht op goedkeuring van Apple. Het idee is om een repeater op te zoeken op de RFinder app, waarna met één druk op de knop je set geprogrammeerd wordt voor die frequentie.

De achtergrond van deze opbouw was dat er geen mogelijkheid is om Apple iOS apparaten te verbinden met Bluetooth seriële randapparatuur. Deze opbouw is open source, dus kan iedereen de software maken om ermee te communiceren. Daarnaast vindt het programmeren van de radio plaats via de RFinderPi unit: Apps sturen alleen maar een standaard QSY verzoek, waarmee gebruikers gestimuleerd worden om nieuwe radio's toe te voegen zonder dat de apps aangepast hoeven te worden. Nieuwe radio's kunnen eenvoudig toegevoegd worden door een script in PHP te schrijven.

De unit is gebaseerd op de Raspberry Linux build en beschikt over de Apache Web Server, MySQL, PHP, HostAPD, DIO, UDHCPD en vncserver software.

Apache, MySQL en PHP zijn voor de web services, zoals bij elke LAMP server (Linux, Apache, Mysql en PHP).

HostAPD is een wifi access point software pakket en UDHCPD is een DHCP server. Dat stelt apparaten in staat om te verbinden via wifi en een ip (internet) adres te krijgen…

DIO is een handig stukje software om tegen seriële poorten te praten.

vncserver maakt het mogelijk om een vrebinding met de grafische desktop van de Raspberry te maken zonder een monitor of toetsenbord aan te sluiten.

Meer informatie vind je op het QRZ Technical forum http://forums.qrz.com/forumdisplay.p…n-Raspberry-Pi

RFinder hoeft niet persé te werken met de RFinderPi. A programmeur kan de RFinderPi met elke software laten praten. Meer informatie over RFinder vind je op http://www.rfinder.net