Nieuws van de IARU

iaru

iaruWeer wat interessante dingetjes van de IARU Regio 1 om te lezen. De maandelijkse intruder watch is uit, en daarnaast is er een lijst gepubliceerd met alle landen die op (delen van) de 50MHz band mogen werken.

 

 

Uitschieters in het nieuws zijn een Weatherfax station op 7101.9kHz die vanuit Engeland doodleuk weerkaartjes begon te zenden op 16 januari. Na wat "wat-zijn-wij-aan-het-doen" telefoontjes van de Duitse PTT verdween het station weer op 18 januari. Altijd goed bezig, die Duitse PTT als er internationaal gepiraat wordt.

Verder ging China helemaal los met een breedband OTH (Over The Horizon) radar tussen 21.328 en 21.488. Die was in Regio 3 en in Europa goed te horen.

Het overige nieuws is meer van hetzelfde, zoals je ook in vorige rapporten hebt kunnen lezen. Veel visserij in onze amateurbanden, met een voorkeur voor Europese vissers voor de 80m band (ja, ook Nederlandse vissers). Indonesische piraten houden een 5kHz raster aan in onze 40m band, en Russische taxi's zijn in de hele 10m band te horen in FM.

Wat wel opvalt is de grote hoeveelheid meldingen van Franse amateurs die hun Franse derrière afvegen met de bandplannen. Afijn, lees het hele rapport HIER .

En dan is HIER het beloofde overzicht van de 50MHz status per 13 februari 2016 van landen in Regio 1. Ter leeringh ende vermaeck.