Batterij met brandblusser

Oud batterijtje

Oud batterijtjeOnderzoekers van Stanford University hebben een lithium-ion batterij ontwikkeld die in staat is om zichzelf te blussen in geval van oververhitting.

 

 

In de elektrolyt brachten zij tussen de twee elektroden een rooster aan van polymeer rietjes, die gevuld zijn met een vlamvertrager, tri­fenylfosfaat. Wanneer de batterij een temperatuur van 160 °C bereikt, smelt het polymeer en mengt de vlamvertrager zich met de elektrolyt. Proeven laten zien dat de beginnende ontbranding van de batterij vervolgens binnen 0,4 s wordt gestopt.

Blusser... 

Ontbrandende batterijen zijn een groeiend probleem, omdat fabrikanten sturen op verhoging van de energiedichtheid. Om die reden willen luchtvaartmaatschappijen die dingen ook niet meer in hun ruim hebben. En dus loop je er tegenaan dat Li-Ion batterijen die je in China koopt (voor porto's, maar ook voor drones en dat soort spul) niet meer verstuurd worden, maar geleverd vanuit Europese magazijnen. Misschien dat het straks met dit soort batterijen weer wél mag.