Morse 175 jaar

Morse Key

Morse KeyHet eerste bericht dat via morse code in punten en strepen over lange afstand verstuurd werd, reisde op 24 mei 1844 van Washington D.C. naar Baltimore, 175 jaar geleden.

 

 

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat complexe gedachten vrijwel onmiddellijk over grote afstanden overgebracht konden worden. Tot die tijd moesten mensen een gesprek met elkaar aangaan, gecodeerde berichten sturen via trommels, rooksignalen en semaforen, of op papier gezette woorden lezen.

Dankzij Samuel F.B. Morse veranderde de communicatie snel, en de veranderingen zijn sindsdien alleen maar sneller gegaan. Hij vond de elektrische telegraaf uit in 1832. Het kostte hem nog eens zes jaar extra om een gestandaardiseerde code te ontwikkelen voor gebruik over telegraaflijnen. In 1843 gaf het Congres hem $30.000 om draden te spannen tussen de hoofdstad van de natie en het nabijgelegen Baltimore. Toen de verbinding klaar was, gaf hij een openbare demonstratie van de lange-afstandscommunicatie.

Er is een bloeiende gemeenschap van amateur-radio-operators die nog steeds in Morse-code verbindingen maken. Onder radio amateurs is morsecode een gekoesterde traditie die teruggaat tot de vroegste dagen van de radio. Sommigen van hen zijn wellicht begonnen bij de padvinders, waarbij het leren van morse variabel optioneel of vereist is door de jaren heen. Het Amerikaanse AT, de Federal Communications Commission, eiste van alle gelicentieerde amateur-radio-operators dat ze vaardigheid in Morse-code aantoonden, maar dat eindigde in 2007 (in Nederland al in 1999). De FCC geeft nog steeds commerciële licenties uit waarvoor Morse-vaardigheid vereist is, maar het is voor geen enkele baan meer nodig.

Lees het hele verhaal op
https://www.newsweek.com/morse-code-175-years-old-useful-1432418