Kopen bij AliExpress duurder

AliExpressNaaistreek van de overheid, vast niet toevallig om de stroom producten uit China te stoppen: er gaat altijd belasting geheven worden op producten van buiten de EU.

 

Vanmorgen zat ik een artikel te lezen over hoe je een foute aankoop in het buitenland kunt voorkomen. Voor een doorgewinterde Ali-koper een artikel vol open deuren, maar ik werd getroffen door een achteloze opmerking in de laatste alinea:

Koopjesjagers bij Chinese webshops als AliExpress en andere buitenlandse webaanbieders zijn vanaf 1 juli wel duurder uit. Dan vervalt namelijk de btw-vrijstelling voor aankopen onder de €22 uit landen buiten de Europese Unie. Voor pakketjes binnen Europa moet altijd al btw worden betaald.

Dat gaat ellende opleveren. Straks is er natuurlijk aanleiding om alles open te maken, de (doorgaans niet kloppende) aangegeven waarde op de pakjes te controleren en handlingskosten te gaan rekenen. Het is nu al zo dat als je iets duurders bestelt in China, er BTW geheven wordt maar ook handlingskosten, meestal zo’n €17,50. Zie je het gebeuren? 3 buck converters bestellen van $0,62 per stuk zoals ik laatst deed, moet je eerst BTW betalen over die dingen én de verzendkosten (nooit begrepen waarom BTW ook over de verzendkosten geheven worden: de partij die verzendt zit in het buitenland en de verzendkosten voegen geen waarde toe aan het product, maar goed, ik heb geen economie gestudeerd) en dan €17,50 handlingskosten. Zijn die dingen ineens €7 per stuk. Dan gaat de lol van Ali er snel af en dat zal wel de bedoeling zijn. Ik ga voor die tijd nog maar even mijn voorraad Arduino Nano’s, ESP32’s en nog zo wat grijpvoorraad aanvullen, want dat is straks niet leuk meer om bij Ali te halen.

 

3 gedachten aan “Kopen bij AliExpress duurder”

  1. Wat al langer aanstaande. Het komt uit de bureaukratie van de EU-kongsi en is zogenaamd bedoeld om binnen-europese bedrijven een gelijk speelveld te geven inzake btw. Er gaan meer kostenkoper bijkomen, de douane moet inklaringskosten rekenen; er is sprake van 13 pleuro die je bij de pakketjesbezorger moet afpinnen. Zeker is het niet, toevallig gisteren nog voor mijn Werkgroep Kunstmanen gekeken op Rijksoverheid. nl en dan zie je dat het plan is uitgesteld tot 1 juli en nog steeds niet duidelijk is. Net op tv: allerlei lijsttrekkers die minder bureaukratie in NL beloven… Ik geloof geen enkele belofte meer en stem op een club die weg wil uit de EU.

  2. Heeft iemand binnen de EU al eens bedacht hoeveel extra werk dit gaat kosten? Dagelijks komen tien-duizenden pakjes binnen per vlieger in bijvoorbeeld Luik. Als die allemaal op waarde moeten worden gecontroleerd, heeft de Douane geen tijd meer voor andere zaken.

Reacties zijn gesloten.