Arecibo telescoop gesloten

AreciboRuim twee jaar na de ineenstorting van de 300 meter brede satellietschotel van het wereldberoemde Arecibo Observatorium in Puerto Rico – een instrument dat ooit asteroïden, zwaartekrachtsgolven en exoplaneten detecteerde – zijn de deuren van de locatie op 14 augustus gesloten.

De ombouw van de faciliteit tot een STEM-onderwijs- en onderzoekscentrum stond oorspronkelijk gepland voor dit jaar. Maar dit duurde langer dan verwacht.

Eind 2022 werd een oproep tot het indienen van voorstellen gepubliceerd, waarbij de autoriteit alle geïnteresseerde partijen een deadline van februari 2023 gaf. Tot nu toe is er nog geen besluit bekend gemaakt. In de maanden nadat de beroemde radiotelescoop in 2020 instortte, had het observatorium zijn bezoekerscentrum en observatiedek heropend. De wetenschappers zetten hun onderzoek voort met andere apparaten in de faciliteit.

Dat alles is nu voorbij terwijl Arecibo, de plek waar de eerste binaire pulsar werd ontdekt, nu nadenkt over de toekomst ervan.