IARU boekt succes bij bestrijden radar op 20m

IARU-logoHet IARU Monitoring System (IAURMS) heeft weer een mooi succes geboekt bij het bestrijden van indringers op onze exclusieve amateurbanden. Ditmaal betreft het de SuperDARN radar die in mei jongstleden regelmatig storend aanwezig was op de 20 meter band. SuperDARN staat trouwens voor “Super Dual Auroral Radar Network“.

Op 13 april 2023 meldde Pekka, OH2BLU, aan de SRAL (Finland) IARU Coördinator van het monitoringsysteem, dat hij om 1119 UTC transmissies verzonden door een SuperDARN radar in de 20 meter band ontvangen had. De uitzendingen waren specifiek op 14200 kHz. Het ging om korte bursts gebruikmakend van een geschatte bandbreedte van ongeveer 4,5 kHz. In de daaropvolgende dagen rapporteerden verschillende vrijwilligers van IARUMS Regio 1 ook dergelijke transmissies.

Deze uitzendingen konden in mei 2023 ook worden waargenomen op andere frequenties in de 20-meter band. Dit komt door de frequentiehoppingmethode die deze radar vaak gebruikt.

Verschillende leden van het IARUMS R1 team werkten actief mee aan de identificatie van deze transmissies. Dit deden zij door het aanleveren van schermafdrukken, audio-opnames, IQ-opnames en triangulaties uitgevoerd door TDoA via het KiwiSDR netwerk.

De IARUMS R1 coördinator, Gaspar, EA6AMM, nam contact op met een vertegenwoordiger van het SuperDARN netwerk. Deze persoon is ook een radioamateur met een Noord-Amerikaanse licentie. Hij werd zo geïnformeerd over de ontvangst van de transmissies in de 20 meter band. En hem werd alle verzamelde gegevens over deze transmissies bezorgd.

De vertegenwoordiger van het SuperDARN Netwerk werkte actief samen met het IARU Monitoring System Region 1 om de signalen te identificeren. En hij deed uitgebreid onderzoek naar alle transmissies die door alle SuperDARN Netwerk radars over de hele wereld werden verzonden.

In juni 2023 bevestigde hij na zijn onderzoek dat de transmissies inderdaad afkomstig waren van een onlangs geactiveerde radar van het netwerk die zich in de testfase bevond. Hij brengt dan ook de verontschuldigingen over van de hele SuperDARN gemeenschap voor deze transmissies. En hij informeert zijn collega’s over de frequenties van de 20 meter amateurradioband. Dit moet voorkomen dat deze transmissies in de toekomst nogmaals in dit frequentiebereik worden verzonden.

Het IARU-bewakingssysteem Regio 1 wil deze SuperDARN netwerkvertegenwoordiger bedanken voor zijn medewerking. Wij waarderen zijn hulp en de geboden oplossing van deze zaak. Dit toont nog maar eens aan hoe belangrijk het is dat elke zendamateur lid van zijn/haar nationale IARU-vereniging is. Het is immers met de middelen van de leden dat zulk puik werk mogelijk wordt gemaakt.

Ben je geïnteresseerd in meer succesverhalen van de IARUMS Regio 1, kijk dan op deze website. Maar je kunt natuurlijk ook zelf actief deelnemen. Lees er alles over op de IARU MS website.