Het Manila Bulletin bericht over twee CubeSat’s voor radioamateurs, gebouwd door Filippijnse studenten en met APRS Digipeaters aan boord, die nu opnieuw de atmosfeer van de aarde zijn binnengekomen.
Algerijnse omroep in de 40 m band
De Algerijnse omroep is van frequentie veranderd en zendt nu uit in de vroege ochtenduren op 7200 kHz waardoor de lage zijband van zijn A3E-signaal (AM) in de 40m-band terecht komt.
Radio in beslag genomen vanwege storing op politiefrequenties
In het Amerikaanse Texas grepen de autoriteiten in nadat een draagbare radio interferentie veroorzaakte op politie-noodfrequenties.
Lees verder “Radio in beslag genomen vanwege storing op politiefrequenties”
DX-tips
Uitbarsting bewijst belang kortegolf
Toen de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai eerder dit jaar explodeerde, waardoor de communicatie van en naar Tonga werd verbroken, keerde RNZ Pacific terug naar de kortegolf om de geïsoleerde eilandnatie te bereiken.
ILLW 2022
Het International Lighthouse and Lightship Weekend (ILLW) komt er weer aan. In het weekend van 20 en 21 augustus vind je weer allerlei vuurtorens en lichtschepen op de banden.
Twee nieuwe banden voor Canadese amateurs
De Canadese amateurvereniging RAC meldt dat op 28 juli 2022 Innovation Science and Economic Development Canada (ISED) een update heeft uitgebracht van een zeer belangrijk document voor Canadese radioamateurs: ‘RBR-4 – Standards for the Operation of Radio Stations in the Amateur Radio Service’.
Poll beschikbaar
Zoals ik in de laatste uitgave van de RAZzies schreef, ben ik aan het nadenken over een TRX ontwerp gebaseerd op de Tayloe modulator/demodulator. Daarbij ben ik benieuwd naar jullie input.
SOTA amateurs voorkomen bosbrand
Hoe een SOTA avontuur een bosbrand voorkwam: De ARRL meldt dat tijdens deelname aan het jaarlijkse Summits on the Air (SOTA)-evenement van de Black Hills Amateur Radio Club (ARC) in South Dakota op 16 juli 2022, twee amateurradio-operators een mogelijke bosbrand hebben helpen spotten.
Moonbounce-ontvangsttests op 47 GHz
De Portugese nationale amateurradiovereniging REP rapporteert over de recente 47 GHz moonbounce (EME) test door Miguel Pelicano CT1BYM