Dipool berekenen

dipool

dipoolDipool berekenen

Voor het berekenen van een dipool is niet zo heel veel nodig: lichtsnelheid, frequentie, verkortingsfactor en nog een extra factor als de dipool niet zuiver horizontaal is, maar een inverted-V. Simpel, toch? Of toch niet… Uit de verzameling rekenprogramma's op het web stuurde Rob PE9PE mij weer een handige link toe.

 

De pagina is via deze link te bereiken. Tevens is deze toegevoegd aan de Links pagina.

Het enige wat ingevuld hoeft te worden is de frequentie in MHz. Gebruik voor een decimaalscheiding een punt, en geen komma! Het programma geeft anders geen foutmelding, maar wél foute waarden. Dus 3.6 i.p.v. 3,6 voor 80m.

Onderaan de pagina staan nog meer handige rekenhulpjes, zoals de zichtafstandsberekening tussen twee antennes, het berekenen van een 3-elements Yagi, een Helix antenne en het berekenen van een sperkring ("Antenneval", op zijn Belgisch)