Steun gevraagd voor nieuw D-star repeaterplan

dstarlogo

dstarlogoSteun gevraagd voor nieuw D-star repeaterplan

Zoals veel mensen wel gehoord zullen hebben is er momenteel een stop op het uitgeven van nieuwe ATOF's (vergunningen voor onbemand gebruik) voor D-STAR-repeaters. Deze stop bestaat al sinds mei 2008. De huidige beheerders van de verschillende repeaters en vooral de geïntereseerden om een relaisstation te gaan beginnen willen graag een oplossing voor deze impasse. Het spreekt voor zich dat de meeste, zo niet alle gebruikers van D-STAR zich hierin goed zullen kunnen vinden.

 

Op dit moment dient zich een opening aan voor een mogelijke oplossing voor deze situatie. Deze oplossing bestaat eruit om op een 12,5 kHz-raster 14 kanalen met 7,4 MHz shift in te richten tussen 430.400 MHz – 430.600 MHz (ingangen) en 437.800 MHz – 438.000 MHz (uitgangen). Dit aantal kanalen kan in een later stadium nog worden verdubbeld door op een 6,25 kHz-raster te gaan zitten. Als ingangen worden dus de bij de huidige 9,4 MHz shift gebruikte frequenties toegepast. Mocht in een later stadium het gebruik van DGPS worden uitgefaseerd, zoals we natuurlijk allemaal hopen dat gebeurd, dan kunnen de uitgangen simpelweg 2 MHz naar boven worden verhuisd.

Er zijn verschillende tekenen die aangeven dat dit plan een haalbaar plan kan zijn. Onder andere de VRZA ziet veel in het plan. Om dit frequentieplan echter kracht bij te zetten is het absoluut nodig om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk steunbetuigingen voor dit plan bij elkaar te krijgen. Eigenlijk hebben we iedere D-STAR-gebruiker in Nederland nodig! Daarom hierbij de oproep aan iedereen die (A.) niet wil dat over zo'n anderhalf jaar de huidige D-STAR-repeaters in Nederland gaan verdwijnen en die (B.) graag nieuwe D-STAR-repeaters in ons land erbij wil hebben, om aan pa0hwb een pa0hwbamsat.org">mailtje te sturen met de onderstaande tekst. Mocht je iemand kennen die nog niet van dit frequentieplan weet: zegt het voort!!

Steun het plan door een mailtje te sturen aan pa0hwb-AT-amsat.org, met als onderwerp: 'Akkoord D-STAR 7,4 MHz-plan', en als inhoud: "Ik steun van harte het D-STAR frequentieplan 7,4 MHz shift." Vermeld daarbij de eigen call sign, en eventueel de roepnaam van de lokale D-STAR-repeater die je gewoonlijk gebruikt.