Banduitlezing voor FT817

Decoder

DecoderBanduitlezing voor FT817

Berend PD7BS stuurde me een linkje naar een leuke interface voor de FT817. Hoewel het totale ontwerp bedoeld is voor het interfacen van de FT817 aan een mij totaal onbekende lineair type FL-7000, is vooral de analoge banddetectie een interessante schakeling.

 

Figuur 1 is het interessante stukje schakeling. Origineel was het voor Icom bedoeld, en maakt gebruik van een IC dat je wel tegenkomt in analoge LED-VU-meters. Het is een soort analoog-naar-digitaal converter met externe referentie en stroombron output drivers. Yaesu gebruikt voor elke band een andere spanning en daar maakt het IC gebruik van.

De decoder gebruikt de spanning van de "BAND DATA" ACC aansluiting op de achterkant van de FT-817. Deze spanning varieert van 330mV op 160m tot 4V op 70cm (440MHz), in stappen van 330mV/band. De gebruikte LM3914 is ontworpen als een LED VU-meter voor goedkope consumentenelektronika. Hij wordt hier gebruikt in "moving dot" mode in plaats van de bar graph mode, waardoor er maar één uitgang tegelijk aktief is. Merk op dat er geen weerstanden in de basis van de transistoren zit: de LED driver functioneert als stroombron welke de benodigde begrenzing van de basisstroom verzorgt. De basisstroom wordt bepaald door R1 die hier 3.3k is. R2 werkt samen met R1 zodat de LM3914 werkt tot een maximum van 3V wat overeenkomt met de HF-banden. R3 en D1 compenseren een eigenaardigheid van de LM3914: de eerste output trekt een paar honderd microamperes zelfs als er andere outputs geselecteerd zijn, wat genoeg is om de 160m driver een beetje open te sturen. R3 compenseert dat door een een andere weg voor de stroom te verzorgen. Mogelijk moet deze waarde iets aangepast afhankelijk van de spreiding in de 3914en, of afwijkende voedingsspanningen.

Wat kan je er mee doen? Wel, door relais aan te sturen kan je separate bandfilters voor je set inschakelen. Handig met velddagen of het aansturen van lineairs. Of gewoon een externe uitlezing maken voor in de shack, zodat in één oogopslag zichtbaar is op welke band je staat. Creatieve ideeën genoeg.