Eerste loop al een succes

loop ant

loop antJe hebt mensen die niet kunnen wachten… Gert PE0MGB besloot om vooruitlopend op het verenigingsproject vast wat te experimenteren met een eenvoudige loop. En met succes.

 

Gert had nog een aantal strippen printplaat liggen, van het type dat we bijvoorbeeld gebruikten om de Bitx20 op te bouwen. Die strippen werden aan elkaar geregen tot er een loop ontstond van 117cm diameter – een mooi maatje om vanaf 40m op te kunnen werken.

loop

De loop is uitgevoerd met een Gamma-match en niet met een koppel-loop. Dat vergt doorgaans enig experimenteren met de juiste plek om op de loop te koppelen om een goede staandegolfverhouding over het hele frequentiegebied te krijgen. Mechanisch is een gamma-match echter makkelijker te realiseren. Merk ook op dat Gert de loop "ondersteboven" bouwde: hij wordt aan de top gevoed.

Tuning

Voor de afstemming dient een condensator type omroep-doos: 2x500pF waarvan de secties in serie gezet zijn. Aan de foto te zien is een teflon snijplank bevorderd tot antennevoet: een prima isolator uiteraard. Door de serieschakeling verdubbelt de plaatafstand: Gert kan er 10W in verstoken voordat de boel begint te knetteren. Volgens berekening staat er dan zo'n 1,3kV over de C.

voedingspunt

Inkoppelen vindt plaats met een antenne-chassisdeel. De feeder is van een stevig stuk coax gemaakt en de massa is verbonden met het midden van de loop.

Gammamatch

Het uiteinde van de coax is met een tyrap aan een stukje printplaat bevestigd. Dat maakt nog wat schuiven mogelijk. Uiteindelijk zou je dat moeten solderen om de overgangsweerstand zo klein mogelijk te maken.

Koppeling

De stroken printplaat zijn aan elkaar gesoldeerd met zo te zien een stuk koperdraad er overheen. Dat verbetert uiteraard de geleiding door vermindering van de overgangsweerstand. Dit zijn de plekken met potentieel het meeste verlies, omdat de loop niet uit 1 geheel bestaat.

Resultaten? Die zijn bemoedigend, op zijn zachtst gezegd. Eerste QSO op 7185kHz met Polen, met een vermogen van 2W. Rapport 55. Inmiddels is er ook een QSO gemaakt op 17m met Rusland, dit keer met 10W. Rapport 53, terwijl de Rus 59 was. Een verschil van 36dB. Dat is niet te verklaren met de efficiency van de antenne, die juist op hogere frequenties bijna gelijk aan een full size dipool zou moeten zijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn: Polarisatieverschil, uitdoving (het signaal reist via twee verschillende paden en komt min of meer in tegenfase op de antenne terecht), slechte S-meter bij één van beiden of allebei… Die laatste is nog het meest waarschijnlijk. Maar uiteindelijk gaat het erom dat het eerste getal 5 is: de sterkte maakt dan niet meer zo heel veel uit

Waarmee aangetoond is dat je geen dure koperpijp en/of vacuum-C nodig hebt om met een loop te experimenteren, terwijl de resultaten uitstekend zijn. Dus ga eens aan de slag en laat eens weten hoe je resultaten zijn!