80m VFO volgens PA0BDW

 

Het is leuk om te zien dat de schema’s op deze website echt worden gebruikt. Ben, PA0BDW, heeft twee circuits gecombineerd om een goede 80m VFO te bouwen; met de VFO uit India volgens VU3NSH  en de snelle stabilisator volgens Hans Summers G0UPL  heeft Ben een super-stabiele VFO gebouwd als basis voor een toekomstige 80m CW/AM zender. 

De VFO blijft op 80m een signaal produceren dat niet meer afwijkt dan 1 Hz van de ingestelde frequentie. Zelfs met een PSK signaal van 50 Watt op 20 m uit zijn Kenwood transceiver, opgesteld op 2 meter naast de VFO, blijft de VFO netjes op z’ n plaats in het frequentiedomein.

 

De 3,5 MHz VFO is nog niet ‘ ingeblikt “, maar dat gaat wel gebeuren om de invloed van externe EM-velden te minimaliseren. Ben gaat de 80m VFO gebruiken om een 80m CW/AM zender te bouwen met een (flinke) Philips eindpit die destijds op het Waterlooplein in A’dam is ‘gescoord’.

De zender zal samen met de 80m buizen ontvanger – die al eerder gebouwd werd – gebruikt worden. Deze ontvanger presteert boven verwachting. De VFO wordt hier gestabileerd met het originele Huff en Puff-circuit volgens Klaas, PA0KSB. Het vermelden waard is dat het MF-filter van deze 80m ontvanger niet met kristallen is opgebouwd, maar met een LC-filter.

Ik vind het super dat hedendaagse halfgeleidertechnologie en bewezen techniek uit het buizen-era gecombineerd kunnen worden om tot een origineel eindproduct te komen.

80m VFO 

De buizen 80m RX van Ben 

 

80m ontvanger 

Referenties:

VFO uit India: http://www.pi4raz.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=46

Stabilizer volgens Hans Summers:

http://www.pi4raz.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=247&Itemid=46