Illegale uitzendingen verblinden satelliet

satelliet

satellietHet European Space Agency zegt dat het achter de schermen met een campagne bezig is die tot doel heeft illegale radio- en TV-uitzendingen te laten stoppen die storing veroorzaken op een belangrijke satelliet voor klimaatonderzoek.

 

Volgens het ESA wordt hun Soil Moisture and Ocean Salinity probe (Bodem vochtigheid en oceaan zoutgehalte meter) geplaagd door flarden storing, afkomstig van radar-, TV- en radio-uitzendingen in een band die beschermd zou moeten zijn. De storing in de satelliet is het sterkst als hij over delen van zuid-Europa, Azië, het midden-oosten en sommige kustgebieden vliegt.

ESA denkt dat de storing twee oorzaken heeft. Eén is een "lek" (splatter) van andere diensten naar het spectrum van 1400 tot 1427 MHz. Dit is een deel van de zogenoemde L-band die toegewezen is aan ruimte-astronomie en satellieten die de aarde verkennen. De tweede oorzaak is vermoedelijk illegale uitzending door TV-zenders, radio-links en netwerken zoals beveiligingssystemen die in deze band werken. ESA voegt daaraan toe dat aardse radarapparatuur eveneens storing lijkt te veroorzaken.

De Soil Moisture and Ocean Salinity satelliet kostte volgens bronnen zo'n €315 om te ontwikkelen en in zijn baan om de aarde te brengen. (ESA)