Nog steeds zorgen om de zon

Flare

flareHet blad CGC Communicator, de nieuwsbrief voor omroep engineering professionals in California, heeft een interessant artikel geplaatst met de naam 'The Sun's missing spots' (de ontbrekende zonnevlekken).

 

De 11-jaarlijkse cyclus van zonnevlekken herhaalt zich al eeuwen met de regelmaat van de klok. En dan, ineens, gebeurt er iets dat niet voorspeld was. Gedurende de afgelopen jaren zijn er maar weinig zonnevlekken te zien geweest. In feite hebben we 800 dagen geen zonnevlekken geteld en dat was in 300 jaar nog niet voorgekomen.
Dit kan wel eens enorme gevolgen hebben voor de wereldwijde weerpatronen om nog maar te zwijgen over de propagatie van HF radio signalen in het gebied van 3-30 MHz.

De laatste keer dat de zon zich zo koest hield was tussen de jaren 1645 en 1715 en dat noemde men het Maunder Minimum. Schilderijen uit die tijd laten winterse taferelen zien in gebieden waar dat normaal niet het geval is, zoals zoogdieren op een bevroren rivier en mensen die zich op het ijs vermaken. Er zijn historische verhalen van bevroren rivieren in Europa, en een beschaving die het maar wat moeilijk had tijdens de strenge winters….

http://tinyurl.com/MissingSunSpots-Part1
http://tinyurl.com/MissingSunSpots-Part2
http://en.wikipedia.org/wiki/Maunder_Minimum

Een verwijzing naar CGC #1013 dat op 28 juni 2010 gepubliceerd werd:

De 11-jaarlijkze zonnevlekkencyclus lijkt zwaar beïnvloedt te worden door de positie van Uranus en Neptunus. Deze ontdekking maakt het voorspellen van de zonnecycli mogelijk en geeft aan dat cycli 24 & 25 waarschijnlijk "significant minder zonnevlekken" zullen vertonen…
http://arxiv.org/abs/1005.5303v1

Einde verwijzing.

Hou in het achterhoofd dan hoewel de zonnevlekken op dit moment zo goed als weg zijn, sommige experts er vanuit gaan dat deze een snelle en plotselinge terugkeer zullen vertonen later in de huidige cyclus. De tijd zal het leren.