Engelse koningin bezorgd om radio ontvangst

dabpluslogo

dabpluslogoSommige besluiten die met alle goede bedoelingen genomen worden, raken zelfs leden van een koninklijke familie. De bruiloft van prins William is niet het enige wat de Engelse koningin Elisabeth momenteel bezig houdt…

 

Hoewel, goede bedoelingen … Afijn, de zaak is hier al meerdere keren besproken: in Engeland heeft men de zinnen gezet op volledig digitale radiouitzendingen in het jaar 2015. En hoe dichter die datum nadert, hoe meer men zich zorgen gaat maken over de gevolgen. Maar niet alleen het volk maakt zich zorgen: ook de Engelse koningin…

Om precies te zijn maakt de koningin zich zorgen over de ontvangst op haar favoriete ontspanningsplek, Windsor Castle .

Als fanatiek radio-luisteraar, die ooit bekende een fan te zijn van Sir Terry Wogan , een Ier die vroeger een ochtendprogramma had, heeft de koningin nu openlijk haar zorgen geuit over wat er zal gebeuren als in 2015 de FM-zenders uitgeschakeld worden ten faveure van de digitale DAB uitzendingen.

Ze maakt zich daar zelfs zo druk over dat ze een senior lid van de hofhouding gevraagd heeft het probleem aan te kaarten bij Leslie Burrage, de baas van de Roberts Radio ­company , die bij koninklijk besluit hofleverancier is van radio-ontvangers aan het koninklijk huis.

En hij vertelde: ‘Een senior lid van haar hofhouding van Windsor Castle bracht haar zorgen over met betrekking tot de omschakeling van FM naar digitaal. Hij zei dat ze zich zorgen maakte of ze nog wel in staat zou zijn om BBC’s Radio 4 te ontvangen na de uitschakeling van de FM zenders.'

‘Het probleem met Windsor ­Castle is de dikte van de muren, die het digitale signaal dempen. Per slot van rekening is het een middeleeuws fort. FM komt er wel doorheen, maar DAB [digitaal] niet.’

Eerder al kaartte Buckingham ­Palace een probleem aan met de ontvangst van digitale radio. Dat werd vorig jaar opgelost toen het bedrijf van Mr ­Burrage een speciale repeater plaatste waardoor de koningin de radio naast haar bed weer kon gebruiken.

Burrage zei daarover: ‘We hebben een repeater geïnstalleerd, die nu voor de beste digitale ontvangst in het land zorgt. En dat is zoals het voor een koningin zou moeten zijn.’

Maar de ontvangstproblemen in Windsor Castle — waar de muren veel dikker zijn dan in Buckingham Palace — zijn nog niet opgelost. ‘We moeten een manier vinden om een repeater zodanig bij het kasteel op te stellen dat digitale ontvangst mogelijk is,’ zegt Burrage daarover.

‘Intussen vertrouwen we erop dat de deadline van 2015 naar achter geschoven wordt. Idealiter wordt het 2025, wat onze meest gekoesterde luisteraar, de koningin, goed zou uitkomen.’

Het blijft dus nog wel een tijdje rommelen met DAB in Engeland.