AquaBattery haalt 6 miljoen euro op voor batterij op zout water

Oud batterijtjeAquaBattery heeft onlangs een investeringsronde van 6 miljoen euro succesvol afgesloten, wat een belangrijke stap is in hun streven naar innovatie in langdurige energieopslag (LDES) oplossingen op basis van zout water. Deze financiering markeert een belangrijk moment voor het bedrijf op hun weg naar een duurzame, betaalbare energietoekomst in Europa tegen 2026.

Het opgehaalde kapitaal zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van AquaBattery’s eerste gestandaardiseerde batterijmodule. “Dit kapitaal zal de ontwikkeling van onze eerste gestandaardiseerde batterijmodule versnellen en het aantrekken van toptalent voor ons team bevorderen,” aldus Jiajun Cen, CEO en medeoprichter van AquaBattery.

AquaBattery werkt aan een revolutionaire flowbatterij die schone elektriciteit kan opslaan in keukenzout en water voor 8 uur of langer. Wanneer de batterij wordt opgeladen, zet het zout water om in zuur en base, en keert het proces om bij het ontladen. Later dit najaar plant het bedrijf de lancering van zijn vierde pilotbatterij in Delft.

Met het streven van de Europese Unie om tegen 2030 de capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen, speelt LDES een cruciale rol in het bieden van intra-dagelijkse, meerdaagse en seizoensgebonden flexibiliteit. “Langdurige energieopslag zal een hoeksteen worden voor het integreren van hernieuwbare energie in het net, het oplossen van netwerkcongestie en het versnellen van industriële decarbonisatie,” voegt Bram Sprangers van Invest-NL toe.

Naast de bijdrage aan een netto-nulenergiesysteem, creëert het gebruik van keukenzout en water door AquaBattery sociale en milieutechnische voordelen in Nederland en daarbuiten. Nathal van Rijn, directeur van InnovationQuarter, zegt: “We investeren graag in een duurzaam opslagsysteem dat weinig milieubelasting heeft en een groot potentieel biedt om de batterijcapaciteit in de komende jaren wereldwijd te vergroten.”