Mobiel breedband via 800 MHz dichterbij

antenne

antenneVolgens nieuwe Europese regels moeten lidstaten van de EU in januari 2013 toestemming hebben gegeven voor het optuigen van mobiele netwerken voor internet op de 800MHz-band. Dit moet de uitrol van mobiel internet versnellen.

 

 

Het afdwingen van een frequentiespectrum voor mobiel internet in iedere lidstaat is onderdeel van de Digitale Agenda van de Europese Commissie, waarin als doel wordt gesteld om iedere Europeaan in 2013 toegang te geven tot snel internet. Daarnaast moet er in 2015 ongeveer 1200 MHz aan frequentiespectrum beschikbaar zijn voor mobiel internet in de lidstaten van de EU.

De bepaling lijkt voor Nederland niet veel gevolgen te hebben; de overheid was al van plan om de frequentieruimte in de 800 MHz-band te veilen voor telecombedrijven. De band, die voorheen voor analoge tv werd gebruikt, kan ingezet worden voor het optuigen van een 4g-netwerk via de lte-netwerktechnologie.

Eerder liet de Europese Commissie al weten miljarden euro's te steken in de ontwikkeling van breedband. Daarmee moeten de snelheden van Europese netwerken worden opgekrikt. Ook moeten er centrale Europese internetdiensten komen, bijvoorbeeld voor Europese identiteitskaarten, douane en elektronische patiëntendossiers.