Regelbare vaste spanningsregelaar

voeding

voedingEen beetje verwarrende titel, maar elke knutselaar kent dat wel: zit je een schakelingetje te bouwen, moet deze een gestabiliseerde voeding van 6, 8 of 9 Volt hebben. En daar heb je dan natuurlijk net de regelaar of zenerdiode niet voor. De meeste onderdelenzaken zijn over de kop of leveren alleen nog satellietschotels, Conrad of Mouser hebben minimum orderbedragen en dat duurt weer een week, dus wat dan.

 

 

 

Maar van een 7805 heeft bijna iedereen wel een handje grijpvoorraad. En met een simpele ingreep is deze regelaar variabel te  maken, zie onderstaand schemaatje:

regelbaar

 

De werking is simpel. Met de loper van de potmeter naar de regelaar toe, ligt deze aan massa en komt er de standaard 5V uit. Draai je de loper naar massa, dan zal de stroom door de spanningsdeler die gevormd wordt door de 1k weerstand en de potmeter er voor zorgen dat er een spanning over de potmeter komt te staan. Daardoor wordt de referentie van de regelaar opgetild, en neemt de uitgangsspanning toe. En zo maak je van een vaste spanningsregelaar een variabele regelaar.