Ziggo opent klantenmodems

wifitower

wifitowerZiggo breidt vanaf 1 november de proef met wifi-hotspots in Groningen uit.  Daarbij wordt het kabelmodem van klanten opengezet voor andere klanten, die hierdoor ook op straat gebruik kunnen maken van draadloos internet.

 

 

 

Het kabelbedrijf testte de klantenhotspots eerder in de Groninger wijken Helpman, De Wijert, de Herewegwijk en de Villabuurt-West. Omdat deze test volgens Ziggo succesvol was, wordt de proef nu uitgebreid tot 18.000 modems in de hele stad Groningen.

De nieuwe test duurt drie maanden. Ziggo streeft naar 2.000 actieve gebruikers. De uitkomsten van de proef bepalen of Ziggo de hotspotfunctionaliteit uitbreidt naar de rest van het verzorgingsgebied.

Klanten mogen zelf bepalen of hun modem kan worden gebruikt als wifi-hotspot. Volgens Ziggo is de hotspot volledig te scheiden van het eigen wifi-netwerk van de klant en zou de privacy zijn gegarandeerd. Ook zou het publieke netwerk geen invloed hebben op de internetsnelheid bij de klant.

Dat laatste durf ik echter te betwijfelen en lijkt me wishful thinking van Ziggo. Hoe je het ook wendt of keert, de "gast" op je netwerk zal toch echt via hetzelfde touwtje de backbone op gaan als jijzelf. Dat het niet waarschijnlijk is dat er voor je deur iemand een DVD gaat zitten downloaden is een ander verhaal. Maar heus dat zwaar verkeer door je gasten zijn wissel trekt op je eigen downloadsnelheid.