Eén radio voor alle frequenties

hackrf

hackrfNu moet daar wel bijgezegd worden dat hier niet Radio bedoeld wordt zoals wij amateurs daar doorgaans aan denken, maar meer Radio als gereedschap om een hoger doel te dienen.

 

 

 

Michael Ossmann, mede-oprichter  van Great Scott Gadgets, is bezig met de ontwikkeling van HackRF, een software-defined radio (SDR) die je in staat stelt om heel eenvoudig van frequentie(band) te wisselen.

De meeste draadloze apparaten, zoals de 3G antenn in een telefoon, werken in een vaste frequentieband. Maar HackRF zou potentieel op elke frequentie van 100MHz tot 6GHz moeten kunnen werken – een bereik waarbinnen de omroep, amateur radio, GSM, Bluetooth, Wi-Fi, en de afstandsbedieningen van garagedeuren vallen. Ossmann presenteerde het apparaat afgelopen weekend tijdens de ToorCon in San Diego, California.

Nou zijn SDR radio's natuurlijk niet nieuw, maar HackRF is bedoeld om het gat tussen inzetbaarheid en kosten op te vullen, en met de grootte van een USB harddisk en een prijskaartje van rond de €250 kon het apparaat het wel eens uitstekend gaan doen op de consumentenmarkt. Ossmann suggereert dat de SDR techniek wel eens een revolutie teweeg zou kunnen gaan brengen in de radiowereld die te vergelijken is met wat digitale audio teweeg gebracht heeft in de muziek industrie (daarbij voorbijgaand aan het feit dat steeds meer muziek weer op ouderwets vinyl uitgebracht wordt, maar dit terzijde – red.)

Op dit moment is HackRF nog onderhanden werk en nog niet geschikt voor een breed publiek. "HackRF is ontworpen om tegemoet te komen aan de wensen van professionele gebruikers in de draadloze communicatie branche, maar ook voor onderzoekers en hobbyisten," zegt Ossmann. "Het is voor hackers, in de ruimste zin van het woord."

Eerdere toepassingen waren het blootleggen van zwakheden in privé draadloze besturingssystemen en afluisteren van de politieradio. En inderdaad kunnen draadloze beveiligingssystemen die vertrouwen op niet-reguliere frequenties wel eens in gevaar kunnen komen. Het militaire onderzoeksinstituut DARPA was geïnteresseerd genoeg om $200.000 te investeren in Ossmann's toepassing van HackRF voor onderzoek naar de beveiliging van draadloze communicatie.

Maar omdat het project open source is (wat betekent dat de broncode voor iedereen vrij beschikbaar is voor gebruik of aanpassing ervan), zijn hackers en onderzoekers geheel vrij om het apparaat te gebruiken zoals ze willen. Ossmann denkt zelf dat mensen met ideeën zullen komen waar hij zelf nog niet eens aan gedacht heeft. Een uitdaging voor ons amateurs om er iets mee te gaan doen.

hackrf groot