Gevaren van LF…

ant

antDat onze hobby niet geheel zonder gevaren is, blijkt uit de ervaring van Mike G3XDV. Tijdens een nachtje experimenteren op 136kHz ging zijn antenne-verlengspoel in de fik en dat kostte hem bijna zijn huis.

 

 

 

LF amateur radio kan gevaarlijk zijn vanwege de extreem hoge spanningen en/of stromen die zelfs bij gemiddelde vermogens al ontstaan als gevolg van de elektrisch gezien zeer korte antennes.

Mike had een QRSS test lopen, waarbij zeer trage morsesignalen uitgezonden worden (een punt kan dan wel een minuut duren, een streep dus 3 minuten) en tijdens deze test vatte zijn verlengspoel, die in een plastic doos op het dak van een uitbouw was geplaatst, vlam. Van de spoel is niets meer over en het dak liep zware schade op:

Mike1

 

Mike2

 

Mike was goed verzekerd, maar het had ook anders af kunnen lopen. Zo zie je maar: onbemande experimenten zijn niet altijd zonder gevaar!