Antiwiskist mobieltjes

cellphone

cellphoneHet is een plaag voor rechercheteams: in beslag genomen telefoons die op afstand worden gewist voordat forensisch onderzoek wordt gedaan.

 

 

 

 

Smartphones hebben allemaal een dergelijke wisfunctie, bedoeld om data te wissen als de telefoon bijvoorbeeld is gestolen. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft een kist ontwikkeld waarin telefoons geen signalen meer ontvangen, waardoor ze onbereikbaar zijn voor wispogingen.

Op de onderzoekskist, getest door digitale rechercheurs van de politiekorpsen Zeeland en Midden-Nederland, is wereldwijd patent aangevraagd, voor het eerst in de geschiedenis van het NFI.

„Mobiele telefoons zijn een belangrijke bron van informatie en bewijsmateriaal voor politie en inlichtingendiensten: foto’s, chats, e-mails, wachtwoorden, alles kan waardevol bewijs bevatten. Om te voorkomen dat al die gegevens worden gewist, hebben we een speciale kist ontwikkeld die radiogolven tegenhoudt, terwijl we toch forensisch onderzoek in die kist kunnen doen met onze handen”, aldus NFI-medewerkster Marije Huis in ’t Veld.