Voedingsspanningssplitter

Voeding

VoedingSoms heb je voor een testschakeling een positieve en een negatieve voedingsspanning nodig. Als je niet over twee (regelbare) voedingen of een dubbele (lab)voeding beschikt, dan heb je een probleem. Met een paar onderdelen maak je van elke enkelvoudige voeding een dubbele voeding.

 

 

 

Deze simpele schakeling geeft een dubbele voedingsspanning van ±2.5V tot ±15Vdc (bij gebruik van een regelbare voeding van 5 – 30V) waarbij de positieve en negatieve uitgangsspanningen nauwkeurig gelijk gehouden worden en de stroombeperking en kortsluitvastheid van de master voeding behouden blijven.
Aangezien dit soort schakelingen primair bedoeld zijn voor experimentele schakelingen of dingen die gerepareerd moeten worden, is de maximale uitgangsstroom opzettelijk beperkt tot ongeveer 500 – 600mA per uitgang, waardoor de noodzaak voor dure powertransistors en complexe aansturing afwezig is.

Opmerkingen:

  • De schakeling is eventueel onder te brengen bij een bestaande variabele voeding.
  • Q1 en Q2 moeten op een koelplaat gemonteerd worden. Het meest effectieve is om ze tegen de metalen behuizing van de voeding te schroeven met een isolatie setje.
  • Bij gebruik van deze schakeling verdient het aanbeveling om de stroombegrenzing van de master voeding ergens tussen 50mA – 1A te zetten; beslist niet hoger.
  • De tweede Op-amp (IC1B) van de LM358 chip wordt niet gebruikt, dus worden zijn aansluitingen aan de negatieve voeding geknoopt en wordt de uitgang open gelaten.

Onderdelenlijstje:

R1,R2            4K7 1/2W 1% of 2% Metaalfilm weerstanden
C1,C4,C5     100nF 63V Polyester Condensatoren
C2,C3            220µF 25V Electrolytische Condensatoren
Q1                  BD437 45V 4A NPN Transistor
Q2                  BD438 45V 4A PNP Transistor
IC1                 LM358 Low Power Dual Op-amp

Waarschuwing: maak niet de fout om bijvoorbeeld een microfoon voorversterker uit deze splitter te voeden met 2x 6V en een transceiver uit dezelfde spanning te voeden op 12V! Als je dan de "massa" van de microfoonversterker (die op de halve voedingsspanning van de master voeding ligt) met de massa van de set verbindt (die op de negatieve voeding ligt) dan maak je sluiting! Dus pas op wat je doet.