Zuid-Afrika krijgt 5MHz

Zuid-Afrika

zuid-afrikaOok Zuid-Afrika is nu toegetreden tot de landen die mogen uitkomen op 5MHz. De Zuid-Afrikaanse variant van het AT heeft twee frequenties in de 5MHz band toegewezen aan de Zuid Afrikaanse amateurvereniging South African Radio League voor het doen van propagatie onderzoek.

 

 

De SARL verwacht dat de eerste machtigingen volgende week worden uitgegeven en werkt aan een speciale web pagina voor het project. Men is van plan om één kanaal te gebruiken voor uitzendingen vanuit diverse delen van Zuid Afrika waarbij radio amateurs verzocht worden om een ontvangstrapport in te sturen. Het tweede kanaal is dan beschikbaar voor onderlinge QSO's.

Hoewel 5MHz bij ons niet vrijgegeven is, is het wel een leuke band om op te luisteren. Er is regelmatig activiteit te horen, en omdat ook Engeland op 5MHz uit mag komen, is het niet moeilijk om ze te ontvangen. Vooral voor luisteramateurs is er veel eer te behalen, omdat stations op die frequenties nog erg blij zijn met een rapport. Meer informatie over de 5MHz (60m) band vind je HIER .